Pyszne i bardzo łatwe ciasto bez pieczenia. Idealny deser, banalnie proste do zrobienia, a naprawdę wyjątkowe w smaku.
Doskonałe połączenie kwaśnych wiśni i słodkiego kremu.
Uwielbiają je dzieci i dorośli, obiecuję, sprawdziła wielokrotnie 🙂
Owoce
Do ciasta można użyć nie tylko wiśnie, ale również truskawek, malin, porzeczek, lub brzoskwiń.
Do przygotowania owocowego wierzchu doskonałe będą owoce świeże jak i mrożone. Mrożonych nie trzeba rozmrażać, przed gotowaniem.
Krem
Krem do ciasta robię z kremowego serka śmietankowego. Można wykorzystać serki typu Almette, Kanapkowy, Śmietankowy, Philadelphia.
Kremówka 30% lub 36% przed ubijaniem powinna być bardzo dokładnie schłodzona. ja schładzam w zamrażarce również misę w której śmietanę ubijam, ale nie jest to konieczne. Bardzo zimna kremówka wystarczy.
Spód
Spod ciasta zrobiłam ze zwykłych herbatników, ale można też użyć herbatników czekoladowych lub innych suchych ciastek
Ciasto trzeba przechowywać w lodówce!
Polecam i życzę Wam smacznego 🙂
Przepisy na Ciasta
Zapraszam na Kuchnia Doroty TV

SKŁADNIKI
- 120 g herbatników
- - ok. 100 g rozpuszczonego masła
- Wiśnie:
- - ok. 300-400 g wiśni (bez pestek)
- - 1 galaretka wiśniowa
- Krem:
- - 1 serek śmietankowy (250 g)
- - 1 szklanka cukru pudru
- - 300 ml. bardzo zimnej kremówki 30%
- - zapach waniliowy
przygotowanie
PRZYGOTOWANIE SPODU:
Herbatniki umieszczam w malakserze i siekam je bardzo dokładnie. Powinna powstać ,,mąka" herbatnikową.
Masło rozpuszczam.
W misce łączę masło ze zmiksowanymi herbatnikami, mieszam dokładnie.
Blachę wykładam papierem do pieczenia. na dno wysypuję herbatniki z masłem, wyrównuję i wylepiam nimi dno.
Wstawiam do lodówki na ok. 30 min, lub na czas przygotowania pozostałych składników.
PRZYGOTOWANIE WIŚNI:
Wiśnie myję. Usuwam pestki.
Owoce wkładam do średniego garnuszka i podgrzewam na średnim ogniu.
Wiśnie puszczą sok. Od czasu do czasu mieszam je i gotuję bez przykrycia ok. 20 min.
Następnie do wiśni dodaję galaretkę, mieszam do całkowitego rozpuszczenia galaretki.
Zdejmuję z ognia, przelewam do miseczki i odstawiam do całkowitego wystygnięcia.
PRZYGOTOWANIE KREMU:
Kremówkę wstawiam na 10 min do zamrażalnika, powinna być bardzo zimna. Ja schładzam również mikę (wstawiam ją tak jak kremówkę do zamrażalnika).
Do misy miksera wlewam kremówkę, wsypuję większą część przygotowanego cukru pudru i ubijam na średnich obrotach, a następnie zwiększam i miksuję do chwili kiedy powstanie gęsta bita śmietana.
Im kremówka zimniejsza tym łatwiej się ubija.
Nie miksujemy zbyt długo, nie zostawiamy bez nadzoru, bo zbyt długo ubijana śmietana łatwo zamienia się w masło.
Ubitą śmietanę przechowuję w lodówce.
Serek śmietankowy miksuję chwilę, następnie dodaję pozostały cukier i zapach, miksuję przez kilka minut.
Serek łączę z bitą śmietaną, miksuję przez kilka minut, aż składniki dokładnie się połączą.
Wstawiam do lodówki, do chwili przygotowania ciasta.
PRZYGOTOWANIE CIASTA:
Spód wyjmuję z lodówki, na w spod wykładam masę serowo śmietanową, wyrównuję.
Na wierzch kładę zimne wiśnie, nie za dużo soku, aby nie rozmiękczyć kremu.
Ciasto wstawiam do lodówki na minimum 3-4 godz, ale najczęściej zostawiam schładzam je całą noc.
Wyjmuję i kroję na porcje.
Przechowuję ciasto w lodówce.
Notes
Składniki na blaszkę 35 x 30 cm.