Puszyste, delikatne i bardzo bakaliowe ciasto drożdżowe.
Na śniadanie, na deser, lub podwieczorek. Ciasto upieczone długo pozostaje świeże i pyszne. Tradycyjny przepis, ale w nieco innej formie. Spróbujcie, będziecie zachwyceni. Polecam
Bakalie
Bakalie jakie wybierzecie do ciasta zależą od Was. Ja użyłam tych , które lubimy najbardziej, ale można zrezygnować z jednych, a dodać inne.
Ważne, aby dały się pokroić na drobną kostkę i były to suche owoce, a nie świeże.
Bakalie przed dodaniem do ciasta oprószam odrobioną mąki, dzięki temu w czasie pieczenia ładnie rozkładają się w cieście i nie opadają na dno.
Tym razem użyłam odrobiny mąki migdałowej, bo taką miałam zostało mi jej trochę z innego przepisu, ale najczęściej używam zwykłej mąki pszennej.
Forma do pieczenia
Użyłam foremki jednorazowej 18×10 cm., ma dość niewielki promień, ale jest wysoka i dzięki temu ciasto ładnie rośnie, a po upieczeniu wygląda nieco inaczej niż tradycyjna babka drożdżowa.
Foremki papierowej nie trzeba przed włożeniem ciasta, niczym smarować, a po upieczeniu zdejmujemy ją i wyrzucamy. Jest bardzo wygodna i łatwa w użyciu.
Nie trzeba wstawiać jej do dodatkowej formy, zrobiona jest z kartonu, który doskonale trzyma kształt ciasta.
Foremki jednorazowe kupiłam w internecie.
Można użyć również formy do babek metalowej lub silikonowej, lub tortownicy z kominem. Wcześniej formę trzeba posmarować masłem i oprószyć mąką lub tartą bułką.
Ważne, aby piec to ciasto w formie z kominem, bo musi ono być dokładnie dopieczone, a przy tak dużej ilości bakalii komin pomaga i ciepło łatwiej dociera do wnętrza ciasta.
Wyrośnięte ciasto wyjmuę, podsypuję mąką i krótko wyrabiam. Następnie ciasto wałkuję na placek ok. 40×30 cm. Na placku równomiernie rozprowadzam *posiekane bakalie. Lekko wciskam rękami bakalie w ciasto.
Całość zwijam w rulon. Rulon przecinam wzdłuż na pół.
Przygotowuję foremkę z kominem (u mnie jednorazowa 18×10 cm, ale może być również forma do pieczenia babek). Połówki ciasta układam w formie dookoła komina , najpierw jedną, a następnie drugą połówkę.
Ciasto przykrywam i odstawiam do podrośnięcia. W międzyczasie rozgrzewam piekarnik. Pieką 45-50 min, do suchego patyczka.
Przepisy na Ciasta DROŻDŻOWE

SKŁADNIKI
- 25 g świeżych drożdży
- 370 g mąki pszennej
- 150 ml. ciepłego mleka (25-28 zt.C.)
- 4 żółtka (L)
- 150 g cukru
- 100 g rozpuszczonego i przestudzonego masła
- po ok. 2/3 szklanki bakalii (orzechów, moreli, rodzynek, daktyli)
- 1 łyżka mąki lub mielonych migdałów (do oprószenia bakalii)
- zapach wanilinowy
- Lukier
- 3-4 łyżki cukru pudru
- 2-3 łyżki soku z cytryny
przygotowanie
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA CIASTA
Zaczyn drożdżowy:
W dzbanku lub innym wyższym naczyniu łączę ciepłe mleko z 1 łyżeczką mąki, 1 łyżeczką cukru pokruszonymi drożdżami.
Dokładnie mieszam do rozpuszczenia drożdży.
Naczynie przykrywam i odstawiam w ciepłe miejsce na ok. 10 min, żeby zaczyn wyrósł.
W misie miksera umieszczam 3/4 mąki, cukier, żółtka, wyrośnięty zaczyn i zaczynam wyrabiać przy pomocy haka do ciasta drożdżowego. Można robić to również ręką.
Wyrabiam ciasto na średnich obrotach przez ok. 6-7 min.
W trakcie wyrabiania, stopniowo dosypuję po łyżce mąki.
W międzyczasie wlewam przestudzone masło lub miks mleczny (ew. margarynę)
Ciasto wyrabiam do chwili, kiedy zużyję całą mąkę, a ciasto jest średnio gęste.
Wyłączam mikser, łopatą czyszczę brzegi misy.
Misę z ciastem przykrywam i odstawiam w ciepłe i nieprzewiewne miejsce do wyrastania. Zajmie to ok. 40-60 min.
Ciasto powinno podwoić objętość.
W misie miksera umieszczam 3/4 mąki, cukier, żółtka, wyrośnięty zaczyn i zaczynam wyrabiać przy pomocy haka do ciasta drożdżowego. Można robić to również ręką.
Wyrabiam ciasto na średnich obrotach przez ok. 6-7 min.
W trakcie wyrabiania, stopniowo dosypuję po łyżce mąki.
W międzyczasie wlewam przestudzone masło lub miks mleczny (ew. margarynę)
Ciasto wyrabiam do chwili, kiedy zużyję całą mąkę, a ciasto jest średnio gęste.
Wyłączam mikser, łopatą czyszczę brzegi misy.
Misę z ciastem przykrywam i odstawiam w ciepłe i nieprzewiewne miejsce do wyrastania. Zajmie to ok. 40-60 min.
Ciasto powinno podwoić objętość.
W misie miksera umieszczam 3/4 mąki, cukier, żółtka, wyrośnięty zaczyn i zaczynam wyrabiać przy pomocy haka do ciasta drożdżowego. Można robić to również ręką.
Wyrabiam ciasto na średnich obrotach przez ok. 6-7 min.
W trakcie wyrabiania, stopniowo dosypuję po łyżce mąki.
W międzyczasie wlewam przestudzone masło lub miks mleczny (ew. margarynę)
Ciasto wyrabiam do chwili, kiedy zużyję całą mąkę, a ciasto jest średnio gęste.
Wyłączam mikser, łopatą czyszczę brzegi misy.
Misę z ciastem przykrywam i odstawiam w ciepłe i nieprzewiewne miejsce do wyrastania. Zajmie to ok. 40-60 min.
Ciasto powinno podwoić objętość.
W misie miksera umieszczam 3/4 mąki, cukier, żółtka, wyrośnięty zaczyn i zaczynam wyrabiać przy pomocy haka do ciasta drożdżowego. Można robić to również ręką.
Wyrabiam ciasto na średnich obrotach przez ok. 6-7 min.
W trakcie wyrabiania, stopniowo dosypuję po łyżce mąki.
W międzyczasie wlewam przestudzone masło lub miks mleczny (ew. margarynę)
Ciasto wyrabiam do chwili, kiedy zużyję całą mąkę, a ciasto jest średnio gęste.
Wyłączam mikser, łopatą czyszczę brzegi misy.
Misę z ciastem przykrywam i odstawiam w ciepłe i nieprzewiewne miejsce do wyrastania. Zajmie to ok. 40-60 min.
Ciasto powinno podwoić objętość.
Wyrośnięte ciasto wyjmuę, podsypuję mąką i krótko wyrabiam.
Następnie ciasto wałkuję na placek ok. 40x30 cm.
Na placku równomiernie rozprowadzam *posiekane bakalie. Lekko wciskam rękami bakalie w ciasto.
Całość zwijam w rulon. Rulon przecinam wzdłuż na pół.
Przygotowuję foremkę z kominem (u mnie jednorazowa 18x10 cm, ale może być również forma do pieczenia babek).
Połówki ciasta układam w formie dookoła komina , najpierw jedną, a następnie drugą połówkę.
Ciasto przykrywam i odstawiam do podrośnięcia.
W międzyczasie rozgrzewam piekarnik.
PIEKARNIK ROZGRZEWAM DO 175 ST.C. GRZAŁKI GÓRA/DÓŁ
Ciasto odkrywam i wstawiam do piekarnika.
Pieką 45-50 min, do suchego patyczka.
Upieczoną babkę wyjmuję i studzę na kuchennej kratce. Po ok. 10-15 min wyjmuję ciasto z formy.
Pozostawiam do wystygnięcia, a następnie **lukruję, lub oprószam cukrem pudrem.
BAKALIE
Bakalie kroję w drobną kostkę, po za rodzynkami.
Wszystkie owoce wkładam do miski i oprószam mąką migdałową, lub zwyklą mąką pszenną. Mieszam dokładnie, aby każdy kawałek pokrył się mąką.
Dzięki temu zabiegowi, bakalie nie opadają w czasie pieczenia na dno babki, a ładnie i równomiernie rozkładają się w cieście.
W miseczce lub niewielkim dzbanuszku łączę cukier puder z sokiem z cytryny, mieszam dokładnie.
Powinien powstać gęsty i lśniący lukier.
LUKIER
Jeśli uznamy, że lukier jest zbyt rzadki należy dodać nieco więcej cukru pudru. Jeśli będzie zbyt gęsty dolewamy odrobinę soku. Mieszamy energicznie przez dłuższą chwilę.
Ciasto polewamy lukrem i zostawiamy do zastygnięcia.
Kuchnia Doroty TV