Jak to zrobiłam, krok po kroku:
Tradycyjny Mazurek Wielkanocny z masą z mleka w proszku. Pyszny i bardzo łatwy do przygotowania. Masę Kajmakową z robiłam najprościej jak tylko można, użyłam mleka w proszku i dzięki temu masa jest delikatna i miękka.
Jakie mleko w proszku?
Na rynku znajdziemy kilka rodzajów mleka w proszku, ja zdecydowanie polecam mleko gładkie, nie granulowane.
Z mleka granulowanego wyjdzie nam masa z grudkami i trzeba będzie ją przecierać przez sito. Z mleka w proszku otrzymamy idealnie gładką masę.
Różne mleka w proszku, różnie się zachowują. Zrobiłam już wiele mas z mleka w proszku i uważam, że z mleka ,,Łaciatego” i tz. mleka ,,Niebieskiego”masa jest gęściejsza, natomiast z mleka ,,Mlekovity”masa jest rzadsza i dłużej musi zastygać.
Z mleka innych firm nie korzystałam, więc nie wiem jak się zachowa, jednak masa w proporcjach podanych w przepisie udaje się z każdego rodzaju mleka w proszku.
Jakie ciasto na spód mazurka:
Mazurki można przygotwać z różnego rodzaju ciast, ale tradycyjne robi się na cieście kruchym lub półkruchym.
Na każdym z tych ciast, mazurki są pyszne. Mogą leżeć do 2-3 dni., ale trzeba przechowywać je w chłodnym miejscu.
Surowe kruche ciasto można przygotować nawet 2 tyg wcześniej, należy je zawinąć w folię spożywczą i zamrozić. Natomiast ciasto w lodówce można przechowywać do 3 dni. Następnie ciasto rozwałkować i upiec.
Upieczone spody do mazurków można przechowywać prze noc i dekorować dzień po upieczeniu.
Jaka jest różnica między ciastem kruchym i półkruchym?
Ciasto kruche robi się z masła, mąki, cukru i jajek. Do ciasta półkruchego dodajemy proszek do pieczenia, po za tym składniki i proporcje są takie same. Ciasto półkruche może lekko urosnąć i być nieco miększe niż ciasto kruche.
Kształty Mazurków:
Moje mazurki mają kształt jajka. Mam zestaw takich jajowatych misek i dzięki im wycinam bardzo wielkanocne mazurki. Jeśli nie macie takich naczyń, z papieru można wyciąć kształt jaki się wam podoba. Można również uformować ciasto w kwadrat, prostokąt lub użyć okrągłej tortownicy.
Moje mazurki mają dwie różne wielkości 26 x 21 cm. i mniejszy 17 x 21 cm.
Polecam 🙂
Przepisy na Kruche Ciasto
Przepisy na MAZURKI
Składniki na 2 Mazurki z Masą Kajmakową
-
250 g mąki pszennej
-
80 g cukru
-
150 g masła zimnego
-
1 żółtko
-
szczypta soli
-
zapach cytrynowy
-
skórka otarta z 1/2 cytryny
-
1 łyżka śmietany 18%
Masa Kajmakowa z mleka w proszku:
-
120 g mleka w proszku
-
150 g cukru pudru
-
90 ml. wrzątku
-
100 g rozpuszczonego masła
-
zapach cytrynowy
-
1 łyżka skórki z cytryny
Ponadto:
-
ok. 0,5 szklanki orzechów włoskich
-
ok. 0,5 szklanki migdałów
-
daktyle
-
żurawiny itp.
-
ok. 1 szklanki ulubionego dżemu (u mnie z czarnych porzeczek)
Przepisy na WIELKANOC
Steps
1
Done
|
Przygotowanie ciasta kruchego:Składniki na ciasto wkładamy do malaksera, lub siekamy nożem. Mąkę, sól, cukier, zapach, skórkę z cytryny, żółtko łączymy i siekamy. Następnie wciskamy ok. 2 łyżek soku z cytryny i zapach cytrynowy, siekamy ponownie. Na koniec dodajemy śmietanę i znowu siekamy, aż powstanie jednolite ciasto. Na blat wykładamy ciasto i zagniatamy je prze kilka minut, aż stanie się gładkie i jednolite. |
2
Done
|
Po schłodzeniu wyjmujemy ciasto i na oprószonym mąką blacie rozwałkowujemy je na cienki placek. Z ciasta wycinamy kształt mazurka (u mnie to będzie jajko, mam taką miskę która pomaga mi w uformowaniu ciasta. Można również wyciąć kształt z papieru, albo formować ciasto w formie prostokątnej, lub okrągłej. Kształt nie wpływa na smak mazurka). Z pozostałego ciasta rolujemy cienkie wałeczki. Ciasto będące spodem mazurka smarujemy białkiem, na brzegach ciasta układamy wałeczki z ciasta, będą tworzyły brzeg. Pieczemy od razu, albo wkładamy do lodówki i tak czeka na czas pieczenia. |
3
Done
|
Piekarnik nagrzewamy do 180 st.C. z termoobiegiemSpody mazurków pieczemy przez 15-20 min do ładnego zrumienienia (czas pieczenia zależy od grubości ciasta). Ciasto wyjmujemy, przekładamy na kuchenną kratkę i odstawiamy do całkowitego wystudzenia. |
4
Done
|
Masa Kajmakowa z mleka w proszku:Masę przygotowujemy w malakserze, misie miksera, lub w blenderze. Do misy miksera wsypuję cukier puder, mleko w proszku, skórka z cytryny i zapach, mieszam do połączenia składników. Do suchych składników wlewam wrzątek, mieszam wszystko na średnich obrotach. Masę odstawiamy na chwilę lub od razu polewamy nią ciasto. |
5
Done
|
Bakalie:Orzechy i migdały podpiekam w piekarniku rozgrzanym do 180 st.C. przez 10 min. Wyjmuję i studzę. |
6
Done
|
Przygotowanie Mazurków:Spody mazurków smaruję dżemem, jeden z nich posypuję orzechami, migdałami i daktylami, polewam masą kajmakową. Uważam, aby masa nie wylała się po za brzeg ciasta. Drugi mazurek smaruję większą ilością dżemu i jedynie polewam masą kajmakową. Mazurki odstawiam na noc w chłodne miejsce, aby masa całkowicie zastygła. Następnego dnia Mazurki są gotowe. |
7
Done
|