Domowy Ser Biały, niezwykle delikatny, pyszny i banalnie łatwy do zrobienia.
Z takiego domowego sera można zrobić sernik, paschę lub nadzienie do naleśników.
Można podawać go również na słono z dodatkiem szczypiorku, rzodkiewek i śmietany.
To niezwykle pyszny ser, ma niepowtarzalny smak.
Z tego sera dostaniemy przepyszną PASCHĘ
Polecam 🙂

SKŁADNIKI
- 2 l mleka (3,2%)
- 6 jajek (M)
- 500 ml. maślanki
przygotowanie
Jajka i maślankę łączę w misce i dokładnie mieszam.
W dużym garnku zagotowuję 2 litry mleka.
Kiedy mleko zaczyna się gotować zmniejszam płomień i powoli wlewam jajka z maślanką. Cały czas mieszam.
Gotuję na średnim ogniu do chwili, kiedy mleko zacznie się warzyć, zajmie to kilka minut.
W chwili kiedy ser oddzieli się od serwatki i będzie pływał po wierzchu, zdejmuję garnek z ognia.
Sito wykładam podwójnie złożoną gazą. Sito stawiam na dużej misce.
Wlewam na sito ser. Odstawiam.
Serwatkę można użyć do innych celów, jest delikatna i bardzo smaczna.
Ser na sicie odstawiam w chłodne miejsce żeby całkowicie wystygł i maksymalnie odciekła z niego serwatka.
Można ser odstawić na noc.
Zimny ser dokładnie odciskamy.
Ser układam na talerzu, zdejmuję gazę.
Ser jest gotowy.