Co zrobić z kurczakiem z rosołu, albo resztkami kurczaka pieczonego?
Często zastanawiamy się nad wykorzystaniem mięsa, które zostaje nam po przygotowaniu innego dania.
Dzisiaj przepis doskonały na wykorzystanie ,,resztek”.
Kurczak SZARPANY w ostrym sosie BBQ, oczywiście sos można zrobić łagodny i pominąć Tabasco.
U mnie z rosołu zostały dwie ćwiartki kurczaka i mieliśmy z nich pyszne, wielkie trzy burgery.
Na suchej patelni opiekłam bułki z dwóch stron.
Dodałam do nich ser, sałatę, cieniutkie plasterki czerwonej cebuli i ogórki konserwowe, jako dodatek zrobiłam rukolę z pomidorami, oliwą i odrobiną soli i pieprzu.
Fantastyczny obiad z niczego.
Gorąco polecam 🙂
Z kurczaka usunąć skórę i kości jeśli je ma. Kurczaka poszarpać przy pomocy widelców.
W garnuszku umieścić wszystkie składniki sosu: ketchup, sól, pieprz, Tabasco, sok z cytryny lub ocet, miód.
Podgrzać, w trakcie mieszać. Kiedy sos się zagotuje, zmniejszyć płomień i bez przykrycia gotować 4-5 min na małym ogniu. Jeśli sos zrobi się bardzo gęsty dolać kilka łyżek wody.
Do gorącego sosu wrzucić kurczaka, dokładnie wymieszać. Gotować jeszcze chwilę, aż kurczak będzie ciepły.

SKŁADNIKI
- Ok. 300-400 g kurczaka z rosołu, pieczonego lub gotowanego ( u mnie dwie ćwiartki kurczaka z rosołu)
- Na sos BBQ
- 2/3 szklanki ketchupu (ostrego lub łagodnego)
- 1/4 szklanki wody (ok 50-60 ml.)
- 1 łyżeczka Tabasco (opcjonalnie) (5 ml.)
- 1/2 łyżeczki soku z cytryny lub octu jabłkowego (3 ml.)
- 1 łyżeczka miodu lub cukru (u mnie miód naturalny)
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki pieprzu
przygotowanie
Z kurczaka usunąć skórę i kości jeśli je ma.
Kurczaka poszarpać przy pomocy widelców.
PRZYGOTOWANIE SOSU BBQ:
W garnuszku umieścić wszystkie składniki sosu: ketchup, sól, pieprz, Tabasco, sok z cytryny lub ocet, miód.
Podgrzać, w trakcie mieszać. Kiedy sos się zagotuje, zmniejszyć płomień i bez przykrycia gotować 4-5 min na małym ogniu.
Jeśli sos zrobi się bardzo gęsty dolać kilka łyżek wody.
Do gorącego sosu wrzucić kurczaka, dokładnie wymieszać. Gotować jeszcze chwilę, aż kurczak będzie ciepły.
Kurczakiem można napełnić tortillę, lub bułkę do burgerów. Uzupełnić cienko pokrojoną czerwoną cebulą, ogórkami konserwowymi i serem żółtym.
3 komentarze
Sztos!!
Dzien dobry, czy kurczaka można podać na zimno? W formie mini kanapek imprezowych? Z góry dziękuję za odpowiedź 🙂
Można oczywiście, podawany na zimno jest również pyszny 😃