Pyszna, rozpływająca się w ustach pieczona GOLONKA. Skórka w tym przepisie jest pięknie przyrumieniona i chrupiąca.

SKŁADNIKI
- 2 golonki wieprzowe (ok. 600 g)
- Na solankę:
- 3 l. wrzątku
- 300 g soli
- 3 liście laurowe
- 6 ziaren ziela angielskiego
- 9 ziaren pieprzu czarnego
- 1 duży ząbek czosnku
- Ponadto:
- 2 łyżki musztardy Dijone
- 1 liść laurowy
- 3 ziarna ziela angielskiego
- 1 średnia cebula
- ok 1 szklanki bulionu
przygotowanie
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA SOLANKI:
W garnku zagotować wodę z dodatkiem soli, liści laurowych, pieprzem i zielem angielskim. Gotować pod przykryciem 5-7 min. Wystudzić solankę.
Można również zagotować przyprawy w mniejszej ilości wody, a następnie uzupełnić wodą zimną, żeyb nie czekać długo na wystudzenie solanki.
Golonki umyć, skórę nakłuć ostrym końcem noża.
Golonki włożyć do ziemnej solanki, przykryć, odstawić na noc do lodówki.
PIEKARNIK ROZGRZAĆ DO 185 ST.C. Z TERMOOBIEGIEM
Golonkę wyjąć z solanki, osuszyć. Posmarować musztardą Dijone.
W naczyniu żaroodpornym lub brytfance na dno położyć pokrojoną w plastry cebulę, liść laurowy i ziele angielskie, na wierzch położyć golonki, zalać bulionem tak, aby sięgał do 3-5 cm.
Naczynie szczelnie przykryć przykrywą lub folią aluminiową.
Golonki piec 2,5 godz.
Na 30 min przed końcem odkryć naczynie i piec mięso odkryte, dzięki temu skóra ładnie się zrumieni i będzie chrupiąca.
Upieczone golonki wyjąć i na 5 min odstawić, żeby odpoczęła.
Podajemy z dodatkiem pieczywa i musztardy.