Jak to zrobiłam, krok po kroku:
Pyszne jesienne ciasto. Pachnie jabłkami i cynamonem, długo zachowuje świeżość.
Doskonałe ze szklanką mleka lub filiżanką kawy na śniadanie lub podwieczorek.
Polecam 🙂
Drożdżowe z Jabłkami
Składniki:
- 0,5 szklanki ciepłego mleka (25-28st.C)
- 30 g świeżych drożdży
- 375 g mąki pszennej
- 70 g cukru
- 50 g rozpuszczonego masła
- 2 jajka
Ponadto:
- 2 średnie jabłka (ok. 500 g)
- 3-4 śliwki (opcjonalnie)
- 1/3 szklanki cukru brązowego
- 1 łyżeczka cynamonu
Steps
1
Done
|
Sposób przygotowania:Zaczyn: |
2
Done
|
Ciasto:Do misy miksera wsypać mąkę, dodać pozostały cukier, jajka i wyrośnięty zaczyn. Wyrabiać ciasto przy pomocy haka, na średnich obrotach przez 2-3 min. Następnie wlać rozpuszczone masło i dalej wyrabiać ok. 5-6 min, do chwili kiedy ciasto będzie gładkie. Wyłączyć mikser, przykryć misę z ciastem i odstawić w cieĻe i nieprzewiewne miejsce na ok. 60 min. |
3
Done
|
Owoce:Jabłka umyć, obrać, usunąć gniazda nasienne. Jabłka pokroić w drobną kostkę, włożyć do miski. |
4
Done
|
Wyrośnięte ciasto wyłożyć na oprószoną mąką stolnicę. Foremka lub keksówka posmarowana masłem i oprószona tartą bułką (u mnie 15x25 cm, może być nieco większa). Ciasto przykryć i odstawić na czas nagrzewania piekarnika. |
5
Done
|
Piekarnik rozgrzać do 175 st.C. z termoobiegiem.Ciasto piec 35-40 min, do suchego patyczka. Upieczone ciasto studzić na kuchennej kratce. Kiedy przestygnie wyjąć z formy i pozostawić do całkowitego wystygnięcia. Przed podaniem można polukrować. |
6
Done
|