Domowe pieczywo, czyli tradycyjna PITA, pszenna bułka z pustym środkiem.
Pitę robi się niezwykle łatwo, ale aby powstała właśnie taka ,,pitową” kieszonka, placek ciasta trzeba często przewracać w czasie podpiekania.
Pitę smażymy/pieczemy na suchej i gorącej patelni.
POlecam, doskonała zaraz po upieczeniu, ale świetnie sprawdza się również odgrzewana w tosterze.
Przepisy na pasty z którymi można podawać PITĘ znajdziecie tutaj (klik)

SKŁADNIKI
- 500 g mąki pszennej
- 200 g (200 ml.) ciepłej wody
- 200 g (200 ml.) kefiru
- 20 g świeżych drożdży
- 1,5 łyżeczki soli (7,5g)
- 1 łyżka cukru (10g)
- olej
przygotowanie
PRZYGOTOWANIE ZACZYNU:
Do ciepłej wody pokruszyć drożdże, dodać cukier i 2 łyżki mąki, dokładnie wymieszać. Odstawić do wyrośnięcia na ok. 15 min.
W misie miksera umieścić mąkę i sól, wymieszać. Wlać wyrośnięty zaczyn krótka zamieszać, następnie wlać kefir.
Całość wyrabiać przy pomocy haka do wyrabiania ciasta drożdżowego. Na średnich obrotach wyrabiać ok. 5-6 min, do chwili kiedy powstanie jednolite, lepkie ciasto.
Ciasto wyłożyć na blat lub stolnicę, nie podsypywać mąką, a jedynie skropić olejem i w ten sposób uformować kulę.
Włożyć do miski lub naczynia skropionego olejem, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia.
Ciasto powinno wyrastać ok. 60 min i podwoić swoją objętość.
Wyrośnięte ciasto wyjąć na blat oprószony mąką, podzielić na 7-8 lub 10 kawałków. Z każdego kawałka uformować małą kulkę, zawijając ciasto pod spód. odłożyć.
Oprószyć mąką blat i kulkę rozwałkować na placek, niezbyt gruby, ale też nie za cienki ok. 1 cm. grubości.
Kiedy wszystkie placki są gotowe, rozgrzać patelnię.
Na suchej patelni ułożyć placek ciasta, po chwili przewrócić go na drugą stronę, następnie po chwili znowu przekręcić na drugą stronę.
Często przewracamy placki, żeby podpiekały się równomiernie, po ok. 2-3 min placek nagle zacznie rosnąć, tworząc charakterystyczny dla pity pusty środek.
Wyrośniętą pitę znowu przewrócić, żeby ładnie się zrumieniła.
Następnie odłożyć na talerz, a na patelnię położyć kolejny placek i opiekać go jak wcześniej.
Notes
Składniki na 7-8 szt.
2 komentarze
Dwa razy próbowałem. Ciasto w misce wyrosło, zawijałem “pod spód”, rozwałkowałem ale na patelni już nie wyrosły. Skończyło się płaskimi plackimi. Temp. pateini też raczej “środkowa”. W smaku bardzo smaczne ale nie da się ich wypełnić farszem. Nie wiem co robię nie tak.
Trzeba trochę doświadczenia. Proszę się nie poddawać i zrobić jeszcze 2-3 razy, cała tajemnica jest w grubości rozwałkowania ciasta i temperaturze. Też miałam kilka porażek, a teraz rosną jak szalone, ale mam już w ,,rękach” wyczucie.