Przepyszne i błyskawiczne ciasto ze śliwkami, na maślance i oleju.
Do przygotowania ciasta nie potrzebujecie miksera wystarczy łyżka lub kuchenna rózga.
Ciasto przygotowujemy 10 min. + czas pieczenia.
Jeden z najsmaczniejszych i najłatwiejszych przepisów jakie znam.
Ciasto można upiec z każdym rodzajem owoców, malinami, śliwkami, truskawkami lub jabłkami.
Ciasto zawsze się udaje, ale upieczcie je ze składników w temperaturze pokojowej.
Polecam !!!

SKŁADNIKI
- 225 g mąki pszennej
- 1,5 łyżeczka proszku do pieczenia (7,5g)
- szczypta soli
- 160 g cukru
- 1 cukier wanilinowy
- 0,5 szklanki oleju (110 ml.)
- 0,5 szklanki maślanki (110 ml.)
- 2 jajka skórka z połowy cytryny
- ok. 500-600 g śliwek (u mnie żółte)
- Na kruszonkę:
- 50 g masła
- 7 0 g. mąki pszennej
- 50 g cukru
- skórka z połowy cytryny
przygotowanie
Śliwki myjemy, usuwamy pestki, duże śliwki kroimy w ćwiartki, małe na pół.
Mąkę łączymy z proszkiem do pieczenia, mieszamy. Odstawiamy.
W średniej misce łączymy jajka z solą, cukrem, cukrem wanilinowym i mieszamy. Wlewamy maślankę i olej, mieszamy dokładnie.
Na koniec wsypujemy mąkę, skórkę z cytryny i bardzo dokładnie mieszamy tylko do połączenia składników (nie mieszamy zbyt długo).
Ciasto wlewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia (u mnie 25x28 cm., lub 24 cm okrągła).
Wyrównujemy, ścisło układamy owoce, posypujemy *kruszonką.
PIEKARNIK 180 ST.C. GRZAŁKI GÓRA/DÓŁ
Ciasto pieczemy 55-60 min.
Wyjmujemy i studzimy na kuchennej kratce.
Przestudzone ciasto wyjmujemy z formy. Studzimy całkowicie.
Można oprószyć cukrem pudrem.
*KRUSZONKA:
Do miski z mąką dodajemy masło pokrojone w kostkę, cukier i rozcieramy palcami.
Następnie dodajemy skórkę z cytryny i dokładnie rozcieramy dalej, aż powstaną okruchy.
Odstawiamy, można przechowywać w lodówce.
Notes
Składniki powinny być w temperaturze pokojowej.