Pyszne i bardzo łatwe do zrobienia ciasto ze śliwkami, brzoskwiniami i lekką bezą.
Z przepisu wyjdzie duża porcja ciasta, ja piekłam je w 28 cm., tortownicy, ale można użyć również 30 cm, lub 32 cm. wówczas warstwa ciasta i bezy będzie nieco mniejsza.
Do ciasta można użyć również mrożonych śliwek, dobrze jednak wcześniej je rozmrozić. Śliwki można zamienić na wiśnie lub morele.
Polecam 🙂

SKŁADNIKI
- 250 g mąki pszennej
- 2 budynie śmietankowe (80 g)
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia (7 g)
- 100 g masła roztopionego
- 120 g cukru
- 1 jajko (L)
- 2 łyżki jogurtu greckiego (20 g)
- 150 ml. Mleka (3,2%)
- skórka otarta z ½ cytryny
- 300 g śliwek i 1 brzoskwinia (wypestkowane, brzoskwinia pokrojone w plasterki)
- Na bezę:
- 4 białka (M/L)
- 180 g drobnego cukru (45 g na 1 białko M i 50 g na białko L)
- 1 budyń waniliowy (40g)
- skórka otarta z pozostałej ½ cytryny
przygotowanie
PRZYGOTOWANIE CIASTA:
Suche składniki, mąkę, budynie, sól, proszek do pieczenia łączymy w misce, mieszamy.
Mokre składniki, masło mieszamy z cukrem, dodajemy jajko, jogurt mieszamy, a na koniec wlewamy mleko i ponownie dokładnie mieszamy.
Suche składniki łączymy z mokrymi i mieszamy, dodajemy skórkę z cytryny i mieszamy do chwili, kiedy wszystkie składniki dokładnie się połączą.
Można użyć miksera ręcznego lub kuchennej łopatki.
Formę do ciasta u mnie tortownica 28-30 cm, spód wykładamy papierem do pieczenia, boki smarujemy masłem i posypujemy tartą bułą.
Ciasto przekładamy do tortownicy, wyrównujemy. Śliwki i brzoskwinie układamy na wierzchu, delikatnie wciskamy śliwki w ciasto.
PIEKARNIK ROZGRZAĆ DO 180 ST.C. GRZAŁKI GÓRA/DÓŁ
Ciasto pieczemy 30-35 min.
Na ok. 10 min przed końcem pieczenia, przygotowujemy bezę.
PRZYGOTOWANIE BEZY:
Białka ubijamy z solą na średnich obrotach miksera. Kiedy zaczyna tworzyć się piana zaczynamy dodawać cukier. Po łyżce dodajemy cukier miksując cały czas pianę.
Miksujemy tak długo, aż nie czujemy w pianie cukru i jest ona lśniąca i bardzo sztywna.
Do sztywnej wsypujemy budyń i miksujemy na wolnych obrotach tylko chwilę, żeby budyń się połączył. Następnie dodajemy skórkę z cytryny, mieszamy, tym razem już łopatką.
PIEKARNIK - GRZANIE ZMIENIAMY NA 140 ST.C. Z TERMOOBIEGIEM
Wyjmujemy ciasto, powinno być lekko zrumienione.
Na wierzch gorącego ciasta wykładamy całą pianę, wyrównujemy.
Wstawiamy ciasto do piekarnika i pieczemy przez 20-25 min.
Wyłączamy piekarnik, uchylamy go i tak studzimy ciasto prze 10-15 min. Beza delikatnie opadnie.
Ciasto wyjmujemy z piekarnika, wyjmujemy z formy i studzimy całkowicie na kuchennej kratce.
Notes
Składniki muszą być w temperaturze pokojowej.