Tym razem przepis na nieco inne Jagodzianki.
Może nie przypominają klasycznych drożdżówek z jagodami, ale w smaku są równie pyszne, a może nawet lepsze niż te tradycyjne, bo ciasto jest cieńsze, a owoców dużo.
Jagodzianki można przygotować tak jak ja to zrobiłam czyli z dodatkiem sera.
Ser jest głównie po to, żeby jagody miały do czego się przykleić i nie wypadały z ciasta. Można również upiec te jagodzianki z konfiturami lub dżemem i wówczas ser nie jest już konieczny, chociaż nie wiem czy warto rezygnować z tego przepysznego dodatku.
Polecam, ciastka długo zachowują świeżość.
Smacznego 🙂
Przepisy na JAGODY

SKŁADNIKI
- 600 g mąki pszennej tortowej
- 1 jajko+ 2 żółtka
- 180 g cukru
- 280 ml. mleka
- 100 g masła rozpuszczonego
- 30 g świeżych drożdży
- ok.500-600 g jagód
- Masa serowa:
- 150 g sera sernikowego lub serka śmietankowego (typ Almette)
- 50 g cukru pudru
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 żółtko
- Lukier :
- 100 g cukru pudru
- 2 łyżki soku pomarańczowego lub cytrynowego
przygotowanie
Drożdże kruszymy do miseczki, dodajemy 2 łyżeczki cukru i chwilę mieszamy. Po ok. 2 min, drożdże zrobią się płynne.
Do mleka dodajemy pozostały cukier i jajka, dokładnie mieszamy.
Do misy miksera wsypujemy mąkę, dodajemy mleko z jajkami i płynne drożdże, mieszamy chwilę, a następnie wyrabiamy mikserem, najlepiej przy pomocy haka.
Po ok. 2-3 in wlewamy rozpuszczone i przestudzone masło, teraz wyrabiamy ciasto przez ok. 7-8 min, na średnich obrotach.
Powstanie średnio gęste ciasto.
Misę z ciastem przykrywamy folią spożywczą i odstawimy w ciepłe i nieprzewiewne miejsce do wyrastania.
PRZYGOTOWANIE MASY SEROWEJ:
Kiedy ciasto wyrasta przygotowujemy masę serową.
W miseczce łączymy wszystkie składniki i dokładnie mieszamy, ma być jednolite bez grudek cukru czy mąki.
Masę odstawiamy, jeśli jest ciepło to do lodówki.
Wyrośnięte ciasto drożdżowe wykładamy na blat oprószony mąką, krótko wyrabiamy. dzielimy na dwie połowy, formujemy kule, jedną odkładamy.
Z ciasta wałkujemy średnio cienki placek, dzielmy go na kwadraty ok. 10x10 cm, lub nieco większe.
Na środku każdego kawałka kładziemy porcję masy serowej i ok. 2 łyżeczek jagód, a następnie zwijamy przeciwległe rogu. Powstanie coś w rodzaju prostokąta z ostrymi końcami.
Tak postępujemy z całym przygotowanym ciastem, serem i jagodami. Końcówki z ciasta zagniatamy i ponownie wykorzystujemy.
Jagodzianki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na czas nagrzewania piekarnika.
PIEKARNIK ROZGRZEWAMY DO 180 ST.C. GRZAŁKI GÓRA/DÓŁ
Jagodzianki pieczemy 15-17 min, do zrumienienia.
Upieczone ciastka wyjmujemy i przekładamy na kuchenną kratkę, żeby lekko przestygły.
Ciepłe jagodzianki smarujemy *lukrem i dostawiamy do wystygnięcia, lub jemy ciepłe.
*LUKIER:
W miseczce mieszamy (bardzo dokładnie) cukier puder z sokiem z pomarańczy lub cytryny.
Jeśli uznamy, że lukier jest zbyt rzadki dodajemy cukier i mieszamy. Jeśli będzie zbyt gęsty, dodajemy kilka kropli soku.