Chałki upiekłam dwie, jedną dla nas i jedną dla przyjaciół. Nasza zniknęła błyskawicznie, była pyszna, delikatna, pachnąca maślaną kruszonką.
Polecam, zobaczcie jak łatwo zaplata się chałki z 4 kawałków.
Smacznego 🙂

SKŁADNIKI
- 500 g mąki pszennej
- 20 g drożdży świeżych
- 1 szklanka ciepłego mleka
- ok. 80 g. cukru
- 80 g roztopionego masła
- 2 jajka
- Na kruszonkę:
- 80 g mąki pszennej
- 30 g brązowego cukru
- 50 g masła zimnego
- 1 łyżeczka zapachu waniliowego
przygotowanie
Do dużej miski wkładamy pokruszone drożdże, trochę cukru i wlewamy mleko, mieszamy dokładnie. Drożdże powinny się rozpuścić.
Misę przykrywamy ściereczką i odstawiamy na ok. 10 min.
Do zaczynu dodajemy pozostałe składniki, mąkę, jajka, pozostały cukier i wyrabiamy łyżką. Po kilku minutach wyrabiania dodajemy masło i ponownie wyrabiamy.
Kiedy składniki się połączą wykładamy ciasto na blat (lekko oprószony mąką).
Ciasto wyrabiamy rękami, na początku ciasto będzie się bardzo kleiło, ale z czasem zacznie robić się sprężyste i będzie ładnie odchodziło od rąk.
Można podsypać je odrobiną mąki, ale powinna być to naprawdę niewielka ilość.
Ciasto wyrabiamy ok. 10 min. po tym czasie będzie gładkie i sprężyste.
Misę smarujemy odrobiną oleju, wkładamy do niej ciasto i odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 1 godz.
Wyrośnięte ciasto wykładamy na blat. Nie zagniatamy tylko od razu dzielimy ciasto na 4 większe (równe) kawałki lub na 8 mniejszych.
Ja dzielę na 4 bo takie duże łatwiej się waży i znajduje jednakową wagę.
Z każdego kawałka ciasta formujemy kulkę, układamy ją pod ściereczką.
Z jednej większej kulki ciasta powinny wyjść dwa rulony. Na jedną chałkę potrzeba 4 rulonów, jeśli będziecie zaplatać ją tak jak ja, lub 3 jeśli wolicie zwykły warkocz.
Rulony przechowujemy od kawałkiem foli spożywczej, dzięki temu ciasto nie obsycha, a delikatnie rośnie.
Z wałków zaplatamy chałkę, zobacz film pokazuję jak zapleść ciasto z 4 kawałków w bardzo prosty sposób.
Zewnętrzne kawałki przeplatamy do środka.
Można również zapleść klasyczny warkocz.
Zaplecione chałki przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, przykrywamy folią i ściereczką i odstawiamy na 10 min, lub na czas nagrzewania się piekarnika.
PIEKARNIK ROZGRZEWAMY DO 180 ST.C. GRZAŁKI GÓRA/DÓŁ (CZYLI BEZ TERMOOBIEGU)
Przygotowanie kruszonki:
W miseczce łączymy mąkę, cukier i masło pokrojone w kostkę. Składniki rozcieramy w palcach do chwili, kiedy powstaną grube okruchy.
Odstawiamy do lodówki.
Podrośnięte chałki smarujemy jakiem rozbełtanym z mlekiem, posypujemy kruszonką (tyle ile lubimy, kruszonki z przepisu wyjdzie nam dużo).
Chałki pieczemy w gorącym piekarniku przez 30 min, do pięknego zrumienienia.
Wyjmujemy i studzimy na kratce.
Notes
Składniki na 2 chałki.