Duża porcja pysznego, pachnącego ciasta drożdżowego z kruszonką.
Przepis jest bardzo łatwy i korzystam z niego od lat. Tym razem zrobiłam ciasto w prostokątnej formie i z dużą porcją kruszonki.
Takie drożdżowe można przechowywać do 3 dni, zawinięte w lnianą ściereczkę.
Podaję to ciasto na drugie śniadanie lub na podwieczorek z dodatkiem ulubionego dżemu czyli dla mnie pomarańczowego,
a dla moich chłopaków wiśniowego.
Drożdżówkę można odgrzewać wkładając grube plastry na kilka chwil do tostera.
Polecam jest naprawdę przepyszne 🙂

SKŁADNIKI
- 30 g świeżych drożdży
- 350 g. mąki pszennej
- 120 g cukru
- 1 cukier wanilinowy
- ½ szklanki ciepłego mleka (nie gorącego!)
- 70 g. masła, roztopionego i przestudzonego
- 2 żółtka (L)
- 1 jajko (L)
- 1 szklanka drobno posiekanej skórki kandyzowanej
- ok. 0,5 szklanki suszonej żurawiny
- na kruszonkę:
- ok. 70 g bardzo ziemnego masła
- ok. 1/4 szklanki cukru brązowego lub białego
- 1 cukier wanilinowy
- 3 łyżki mąki
przygotowanie
Przygotowanie zaczynu:
Do dzbanka połączyć pokruszone drożdże, 1 łyżeczkę cukru, 2 łyżki mąki, wlać mleko i wszystkie składniki dokładnie wymieszać (drożdże muszą się rozpuścić). dzbanek przykryć ściereczka i odstawić w ciepłe miejsce na 15 min., do wyrośnięcia.
W dużej misie lub misie miksera połączyć mąkę, cukier, cukier wanilinowy, jajko i żółtka, masło i wlać wyrośnięty zaczyn, dokładnie wyrobić na jednolite gładkie ciasto. Wyrabiać mikserem przy pomocy haka lub ręcznie (ciasto będzie dość klejące).
Po ok. 5-7 min wyrabiania, misę przykrywamy ściereczką i odstawiamy na ok. 1 godz., do wyrośnięcia. Powinno co najmniej podwoić objętość.
W między czasie i drobno posiekać skórkę pomarańczową, włożyć ją do miseczki razem z żurawiną.
Na chwilę przed dodaniem bakalii do ciasta należy wsypać do nich łyżkę mąki i dokładnie je wymieszać.
Formę prostokątną/keksową wyłożyć papierem do pieczenia ( u mnie 12x20 cm, ale może być nieco mniejsza).
Wyrośnięte ciasto odkryć, wsypać do niego bakalie obtoczone w mące i wyrobić przez 2 min.
Ciasto przekładamy do formy, przykrywamy ściereczką i ponownie odstawiamy do podrośnięcia na ok. 20 min.
PRZYGOTOWANIE KRUSZONKI:
Masło kroimy na malutkie kawałeczki lub ścieramy na tarce o grubych oczka (ja trę ta tarce). Dodajemy cukry i mąkę, mieszamy widelcem, a nastęnie rozcieramy składniki między palcami. Powinny powstać okruchy. Odstawiamy do lodówki na czas wyrastania ciasta.
Piekarnik rozgrzewamy do 180 st.C, grzałki góra–dół.
Wyrośnięte ciasto posypujemy kruszonką.
Wstawiamy do gorącego piekarnika i pieczemy 40 min. (na 5 min przed końcem pieczenia możemy sprawdzić patyczkiem czy ciasto jest upieczone), jeśli jest gotowe, wyłączamy piekarnik i w uchylonym zostawiamy ciasto na 5-7 min.
Jeśli potrzebuje czasu zostawiamy je w zamkniętym piekarniku aż skończy się 40 min czas pieczenia, następnie wyjmujemy i studzimy
w formie na kuchennej kratce.
Przestudzone ciasto wyjmujemy i oprószamy cukrem pudrem.
2 komentarze
Super przepis i ciasto! Wyszło mi idealnie! Znika szybko, mimo, iż jeszcze nie ostygło:-) Dziękuję za jasny i łatwy przepis:-) Na pewno będę wracać i do tego przepisu i innych na blogu.
Bardzo się cieszę i zapraszam 🙂