Makowiec z ciasta francuskiego to takie cudowne ciasto na ostatnią chwilę.
Robi się go błyskawicznie, smakuje wyśmienicie i co nie bez znaczenia bardzo ładnie wygląda.
Zobaczcie film jak łatwo zrobić ten makowiec, szczerze polecam na świąteczny deser.
Smacznego 🙂

SKŁADNIKI
- ok. 400 g masy makowej kupionej lub domowej (z tego przepisu)
- ok. 0,5 szklanki ulubionych bakalii (żurawina, rodzynki, migdały, orzechy, itp.)
- 2 opakowania ciasta francuskiego
- 1 jajko (do posmarowania ciasta)
- mak do posypania ciasta (opcjonalnie)
przygotowanie
Piekarnik rozgrzać do 180 st.C. z termoobiegiem.
Przygotować masę makową, można zgodnie z przepisem na ,,Domową masę makową" lub z gotowej masy makowej.
Do kupionej masy dodać posiekane drobno bakalie, użyjcie ulubionych. Dokładnie wymieszać. Odstawić.
Ciasto francuskie rozwinąć. Na dłuższym brzegu ułożyć linię z masy makowej, owinąć ją ciastem, tak żeby powstał rulonik, odciąć go od pozostałego ciasta. Powtórzyć czynność z kolejną porcją maku, zwinąć ją w rulonik, odciąć.
Okrągłą foremkę ok. 24 cm. wyłożyć papierem do pieczenia (najlepiej tym w który zawinięte było ciasto francuskie. Na środku foremki zwinąć rulonik z ciasta z makiem w spiralę, następnie owinąć ją kolejnym kawałkiem ciasta z makiem i tak do wykorzystania całego maku i ciasta francuskiego.
Makowiec posmarować jajkiem i posypać makiem.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st.C. i piec ok. 30-35 min, jeśli ciasto bardzo się rumieni, można przykryć je folią aluminiową.
Wyjąć ciasto i studzić na kuchennej kratce. Podawać bardzo delikatnie ciepłe lub całkowicie wystudzone. Można oprószyć cukrem pudrem, ale nie jest to konieczne.