Pyszna domowa Cytrynówka.
Przepis dostałam od mojej koleżanki Kingi, która robi ją od lat i dzięki jej doświadczeniu likier jest naprawdę przepyszny.
Polecam przygotowanie Cytrynówki jako gwiazdkowego prezentu, ja sama mam patki plan.
Smacznego 🙂

SKŁADNIKI
- 500 ml spirytusu
- 300 ml płynnego miodu
- 500 ml soku z cytryny
- 300 ml przegotowanej wystudzonej wody
- 2 łyżki cukru
przygotowanie
Umyć dokładnie cytryny, następnie wycisnąć z nich sok.
Sok przecedzić przez sitko.
Miód wymieszać dokładnie z wodą. Następnie wymieszać z sokiem z cytryny.
W 100 ml wody rozpuść 2 łyżki cukru, dolać do soku.
Na koniec wlać spirytus, dokładanie wymieszać.
Można dodać kilka kawałków skórki z cytryny, ale należy wyjąć je maksymalnie po 24 godzinach.
Naczynie z cytrynówką przykryć i wstawić w chłodne i ciemne miejsce.
Po ok. 2 tyg. cytrynówka jest gotowa.
teraz likier przelewamy do butelek, które szczelnie zamykamy. Przechowujemy w chłodnym miejscu.
Podczas odstawienia nalewki, jej składniki mogą się od siebie oddzielać. Wtedy należy delikatnie potrząsnąć butelką.
Dodatkowo co dwa dni, należy mieszać cytrynówkę.