Klasyka polskich śledzi, czyli wersja po Kaszubsku.
Z tego przepisu wychodzą naprawdę pyszne śledzie. Możemy przygotować je nawet 2-3 dni wcześniej i koniecznie przechowywać w lodówce.
Do przepisu dodałam kilka rodzynek, a sos pomidorowy posłodziłam miodem, a nie cukrem, jednak jeśli nie macie miodu lub nie lubicie rodzynek, można je pominąć.
Miód zastępując cukrem, bo z odrobiny słodyczy w przypadku sosu pomidorowego nie powinno się rezygnować.
Polecam przepis, na Święta będzie doskonały 🙂
Więcej przepisów na Śledzie

SKŁADNIKI
- ok. 800 g. filetów śledziowych typu Matrias w zalewie solnej
- na marynatę:
- 300 g przecieru pomidorowego
- 1 szklanka wody (lub nieco więcej)
- 3 średnie cebule
- 1 liść laurowy
- 4 ziarna ziela angielskiego
- 1 łyżeczka cukru lub miodu
- 1 łyżka rodzynek sułtańskich (opcjonalnie)
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka świeżo mielonego pieprzu
przygotowanie
Śledzie wyjąć z zalewy, opłukać. Włożyć do świeżej wody i odstawiać na 1-2 godz do wymoczenia. Ryby powinny być przykryte wodą.
Wymoczone śledzie wyjąć i osuszyć w ręczniku papierowym.
Każdy filet przekroić wzdłuż na pół. Odłożyć.
PRZYGOTOWANIE MARYNATY POMIDOROWEJ
Cebulę obrać, pokroić w cienkie półplasterki.
Przecier wymieszać z wodą.
Na dużej patelni rozgrzać olej, zeszklić na niej cebulę często mieszając.
Do miękkiej cebuli dodać liść laurowy, ziele angielskie i wlać przecier. Doprawić solą, pieprzem i cukrem lub miodem (u mnie miód).
Wrzucić rodzynki, zamieszać.
Sos gotować na małym ogniu pod przykryciem ok. 15 min., od czasu do czasu mieszać. Spróbować i jeśli to konieczne doprawić solą.
Zdjąć z ognia i odstawić do całkowitego wystygnięcia.
Śledzie ułożyć na desce, każdy filet smarować marynatą, zwiać w rulon, spinać wykałaczką.
Na dno dużego, płaskiego słoika, lub innego płaskiego naczynia ułożyć 2-3 łyżki marynaty, a na niej układać śledzie. Jeśli zostanie nam marynata przykrywamy ną śledzie.
Naczynie lub słoik zakrywamy i odstawiamy do lodówki na minimum całą noc, ale najlepiej 1-2 dni.
Notes
Śledzie podajemy z dodatkiem ciemnego chleba.
Filmy z przepisami na Święta
???
3 komentarze
Nabrałam ochoty na te śledzie, na szczęście już niedługo święta… 🙂
Świetnie opisany przepis krok po kroku. Piękne zdjęcia. Pozdrawiam ciepło Jola
Bardzo się cieszę, dziękuję ?