Jak to zrobiłam, krok po kroku:
Przepyszny domowy likier kawowy. Robi się go błyskawicznie, a smakuje naprawdę jak ten, który możecie kupić w sklepie.
Jedyna, maleńka wada jest taka, że domowy likier nie może stać w lodówce zbyt długo, dlatego jeśli zrobicie go na święta niech nie będzie to jakaś zawrotna ilość, tylko tyle ile zdołacie wypić w ciągu dwóch tygodni.
Likier podajemy schłodzony, a ja dodatkowo wrzucam jeszcze małą kostkę lodu.
Polecam 🙂
Likier Kawowy a’la Bailey’s
Składniki:
- 400 ml słodkiego mleka skondensowanego
- 400 ml whisky
- 200 ml śmietanki kremówki
- 1,5 łyżki kawy rozpuszczalnej
- 1 łyżeczka kakao
- 1 łyżka wrzątku
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
Steps
1
Done
|
Sposób przygotowania:Kawę rozpuścić we wrzątku. |
2
Done
|
Na koniec blendowania dodać ekstrakt waniliowy. Zmiksować krótko. |
3
Done
|
Jeden komentarz Ukryj
Muszę zrobić. Zagotuję śmietanę kremówkę i wtedy będzie mógł stać długo. 😁