Jak to zrobiłam, krok po kroku:
Bardzo soczysty i miękki sposób na pieczony schab. Może nie widać tego na zdjęciach, ale pieczony w tej wersji schab nie jest ani trochę suchy, co często zdarza się przy pieczeniu tego typu mięsa.
Schab w mleku nadaje się zarówno na mięso do obiadu, kroimy go wówczas w grube plastry, jak i na kanapki jako domowa wędlina, wówczas kroimy cienkie plasterki.
Bardzo polecam, mięso ma dość wyrazisty smak, nie jet mdłe to pewne.
Smacznego 🙂
Schab Pieczony w Mleku
Składniki:
-
ok. 1 kg schabu środkowego
-
1 łyżka czerwonej papryki
-
2 łyżeczki soli
-
1 łyżeczka pieprzu czarnego 3-4 średnie ząbki czosnku
-
1 łyżka majeranku
-
1 łyżka masła i olej do smażenia
ponadto
-
ok. 1 l mleka 2% lub 3,2%
-
1 duża cebula
-
2 liście laurowe
-
5 ziaren ziela angielskiego
Steps
1
Done
|
Sposób przygotowania:Schab umyć, osuszyć. |
2
Done
|
Na dużej patelni rozgrzać masło i olej, osmażyć mięso ze wszystkich stron. Powinno się ładnie zrumienić. Czosnek spadnie w czasie smażenia, to dobrze bo spalony jest gorzki, więc należy go już wyrzucić. |
3
Done
|
Schab pieczemy w 180 st.C. z termoobiegiem przez 1h na 1 kg. mięsa. |
4
Done
|
*Mleczna zalewa: |
5
Done
|