Pyszne kruche ciasteczka cynamonowe inspirowane przepisem mojej przyjaciółki.
Można je upiec z orzechami laskowymi, migdałami lub żurawiną, co wzbogaci ich smak. Ja podaję je dodatkowo z gorzką czekoladą, którą polewam ciastka chwilę przed podaniem.
Takie ciasteczka są idealnym pomysłem na przedświąteczny prezent.
Smacznego 🙂

SKŁADNIKI
- 200 g zimnego masła
- 380 g mąki krupczatki
- szczypta soli
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 10o g cukru
- 1 cukier wanilinowy
- 2 łyżeczki domowej przyprawy korzennej (lub kupionej)
- 1 jajko (L)
- 1 żółtko
- 1 średnia cytryna (otarta skórka i wyciśnięty sok)
- migdały, orzechy lasowe, żurawina do ozdobienia
- 50 g gorzkiej czekolady
- kilka łyżek mleka (3,2%)
przygotowanie
Masło pokroić w niewielką kostkę. W misie malaksera umieścić, mąkę, sól, proszek, przyprawę korzenną, cukier,
cukier wanilinowy, masło, jajko i żółtko, skórkę z cytryny i dokładnie posiekać.
Na koniec siekania dodać sok z cytryny i siekać do chwili kiedy powstanie jednolite, wilgotne ciasto.
Na oprószoną mąką stolnicę wyłożyć ciasto i krótko zagnieść.
Uformować kulę, lekko ją spłaszczyć, zawiną folię lub włożyć do miseczki i przykryć talerzykiem.
Odłożyć do lodówki na ok. 30 min., żeby ciasto odpoczęło.
Ciasto wyłożyć na oprószoną mąką stolnicę lub blat, ponownie szybko zagnieść, podzielić na Ļół. jedną część włożyć do lodówki,
a drugą rozwałkować na cienki placek, od czasu do czasu podsypywać niewielką ilością mąki, żeby nie przywierało do stolnicy.
Piekarnik rozgrzać do 175 st.C. z termoobiegiem.
Blachy do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia.
Z ciasta wycinać maleńkie ciasteczka, im mniejsze tym lepsze, na każdym ciastku kłaść migdał, orzech lub żurawinę.
Ciasteczka piec 6-7 min, do ładnego, lekkiego zrumienienia.
Upieczone przekładać na kuchenną kratkę do wystygnięcia.
Zimne ciasteczka polukrować lub oblać czekoladą, ale można również pozostawić bez dodatków.
CZEKOLADA DO CIASTEK:
W miseczce połączyć połamaną na małe kawałeczki czekoladę i mleko, podgrzać do rozpuszczenia się czekolady, dokładanie wymieszać.
Czekolada powinna być na tyle płynna, żeby można ją lać cienką strużką. Jeśli czekolada jest zbyt gęsta dodać łyżkę mleka i ponownie dokładnie wymieszać.