Polędwiczki z kurczaka w pysznym sosie pieczarkowym, jedno z moich ulubionych dań obiadowych.
Łatwy i szybki pomysł na obiad dla całej rodziny.
Delikatne polędwiczki i gęsty aromatyczny sos będą smakowały wszystkim dużym i małym.

SKŁADNIKI
- ok. 1 kg polędwiczek z kurczaka lub piersi z kurczaka
- 400 g pieczarek ciemnych (najlepiej malutkich)
- 1 duża cebula
- 200 ml. śmietany 18%
- 1 szklanka bulionu (lub trochę więcej, przygotujmy ok. 2 szkl.)
- sól i pieprz
- 2 łyżki masła
- olej do smażenia
- do obtoczenia kurczaka:
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżka papryki słodkiej
- 1 łyżeczka papryki ostrej
- 0,5 łyżeczki pieprzu
przygotowanie
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA KURCZAKA:
Jeśli mamy piersi z kurczaka pokroić je w średniej grubości paski. Polędwiczki obtaczamy bez krojenia.
W misce połączyć przyprawy sól, papryki, pieprz i dokładnie wymieszać.
W mieszance przypraw dokładnie obtoczyć kurczaka.
Na dużej patelni rozgrzać 1 łyżkę masła i 1 łyżkę oleju. Na gorącym tłuszczu położyć kurczaka, zrumienić z jednej strony, a następnie przewrócić na drugą. Zmniejszyć płomień, przykryć patelnię i smażīć tak mięso przez ok. 20-25 min.
PRZYGOTOWANIE SOSU PIECZARKOWEGO:
Pieczarki umyć, małe zostawić w całości, duże przekroić na pół ew. na cztery części (kawałki grzybów powinny być duże).
Cebulę ubrać i pokroić w plasterki.
Na patelni lub w płaskim garnku rozgrzać 2-3 łyżki oleju, zeszklić cebulę, a następnie wrzucić grzyby, wymieszać.
Smażyć na średnim ogniu przez ok. 7-8 min., od czasu do czasu mieszać.
Następnie zalać całość bulionem, przykryć i na małym ogniu dusić ok. 5-8 min.
Spróbować i doprawić pieprzem, jeśli trzeba to również solą.
W miseczce połączyć śmietanę z kilkoma łyżkami sosu z grzybów, wymieszać.
Odkryć garnek z pieczarkami i wlać śmietanę, zamieszać.
Chwilę gotować na maleńkim ogniu.
Spróbować i jeśli trzeba doprawić solą lub pieprzem.
Zdjąć z ognia.
Kurczaka kładziemy na talerzu i polewamy sosem pieczarkowym.
Podajemy z dodatkiem ziemniaków, ryżu lub klusek kładzionych.
2 komentarze
Zmniejszyć płomieć, przykryć patelnię i smażīć tak mięso przez ok. 2-25 min.
między 2 a 25 jest duża rozbieżność, czy może chodzi o 2-5 minut?
Kurczaka smażymy 20-25 min na małym ogniu. Już poprawiłam, dziękuję