Przepis na pyszną tartę z grzybami leśnymi.
Przepis wystarczy na jedną, 24-26 cm formę lub 6 mini tart 12 cm.
Tartę można upiec ze świeżych lub mrożonych grzybów, mrożone trzeba jednak przed przygotowanie farszu rozmrozić.
Jest pyszna na gorąco z dodatkiem sałatki z pomidorów lub rukoli z pomidorami i oliwą, ale ja lubię ją również zimną na szybki lunch.
Polecam 🙂

SKŁADNIKI
- na kruche ciasto
- 140 g masła + 1 łyżka
- 180 g mąki pszennej
- 80 g mąki ziemniaczanej
- 2 jajka
- ¼ łyżeczki proszku do pieczenia (opcjonalnie)
- na farsz grzybowy
- 300-350 g grzybów leśnych (maślaków, podgrzybków, borowików)
- 1 średnia czerwona cebula
- 0,5 łyżeczki soli
- 0,5 łyżeczki pieprzu
- 0,5 łyżeczki tymianku
- 150 ml śmietana 18%
- 200 ml śmietany kremówki 30%
- 2 jajka (M)
- 150 g sera cheddar
- 1 kulka mozzareli
przygotowanie
W malakserze umieścić mąkę pszenną, ziemniaczaną, sól, proszek do pieczenia, masło pokrojone w
kostkę oraz jajka. Dokładnie posiekać do chwili, gdy powstanie jednolite ciasto.
Wyłożyć na oprószony mąką blat lub stolnicę i krótko zagnieść.
Uformować kulę, lekko ją spłaszczyć, włożyć do miseczki i przykryć talerzykiem, odstawić na ok. 30 min., do lodówki, ciasto musi odpocząć.
W międzyczasie przygotować farsz grzybowy.
Grzyby dokładnie oczyścić (nie myć), pokroić w plasterki średniej grubości.
Cebulę pokroić w drobniutką kostkę.
Na patelni rozpuścić olej i łyżkę masła. Zeszklić cebulę następnie dodać grzyby.
Smażyć do momentu, kiedy woda z grzybów całkowicie wyparuje. Posolić, zamieszać, zdjąć z ognia i odstawić do wystudzenia.
Ciasto wyjąć z lodówki. Na oprószonym mąką blacie rozwałkować ciasto na placek nieco większy niż foremka do pieczenia.
Formę do pieczenia tart 24-26 cm., dno wyłożyć papierem do pieczenia, lub dno formy posmarować masłem i oprószyć tartą bułką (boki pozostawić suche).
Ciastem wylepić formę, dno nakłuć widelcem, ciasto posmarować białkiem jajka.
Piekarnik rozgrzać do 180 st.C.
Podpiec ciasto przez 10-12 min.
Podpieczone ciasto wyjąć.
Teraz do miski ze śmietanowym sosem dodać cheddara i mozzarellę, dokładnie wymieszać, następnie dodać wystudzone grzyby i ponownie dokładnie wymieszać. Masę wlać na ciasto i wstawić do piekarnika.
Tartę piec 35-40 min., po ok. 25 min, można tartę przykryć folią aluminiową, jeśli tarta bardzo mocno się rumieni.
Upieczoną tartę wyjąć i studzić na kuchennej kratce 5-7 min. Następnie wyjąć tartę z formy i podawać.
2 komentarze
Pani Doroto, ile jajek do farszu? Bo w spisie składników nie ma w farszu jajek, a w przepisie są. Dziękuję.
Uzupełniłam przepis, potrzebne są 2 nieduże jajka, najlepiej (M) średnie.