Jak to zrobiłam, krok po kroku:
Pieczywo czosnkowe to doskonały dodatek do grillowanych mięs, warzyw czy ryb. Taki chleb lub bułkę można przygotować wcześniej, zamrozić i zawsze mieć w rezerwie. Pieczywo czosnkowe, zamrożone można przechowywać do 1 miesiąca. Przed mrożeniem, pieczywa nie pieczemy, dopiero kiedy będziemy chcieli z niego skorzystać, rozgrzewamy piekarnik do 200 st.C z termoobiegiem, a następnie zamrożony chleb wkładamy do piekarnika na 30-40 min. Nieco krócej pieczemy pieczywo, które nie było mrożone.
Polecam to pyszny dodatek, ja lubię pieczywo czosnkowe bez żadnych dodatków, sam chleb to nie lada przysmak.
Smacznego, spróbujcie, naprawdę warto 🙂
Pieczywo Czosnkowe
Składniki:
- 1 bułka paryska (lub inny biały bochenek pieczywa)
- 100 g miękkiego masła
- 1-2 ząbki czosnku
- 0,5 łyżeczki soli
- 2 łyżki natki pietruszki drobno posiekanej
Sposób przygotowania:
Masło czosnkowe przygotowujemy na początku. W miseczce łączymy masło, sól, przeciśnięty przez praskę czosnek i pietruszkę, bardzo dokładnie mieszamy. Ostawiamy, możemy również schować do lodówki i wykorzystać np. do smażenia mięsa czy ryb.
Bułkę lub chleb kroimy na kromki, nie przecinamy jednak pieczywa do końca (zobacz film).
Każdą kromkę smarujemy z jednej lub dwóch stron.
Długi kawałek folii aluminiowej przykrywamy kawałkiem papieru do pieczenia, na wierzchu kładziemy chleb i dokładnie zawijamy. Tak przygotowane pieczywo możemy włożyć do zamrażalnika i mieć zawsze w pogotowi.
Jeśli przygotowujemy pieczywo natychmiast, wkładamy bułkę do piekarnika rozgrzanego do 200 st.C. na 15 min, następnie wyjmujemy delikatnie rozwijamy i smarujemy roztopionym masłem (tym samym, którym wcześniej smarowaliśmy pieczywo) lekko zwijamy i wstawiamy do piekarnika na kolejne 10-15 min.
Gorące pieczywo podajemy natychmiast. Idealny dodatek do mięs z grilla, pieczonych, ryb, grillowanych lub pieczonych warzyw.
Jeden komentarz Ukryj
Witam, jak taki chlebek przygotować na grillu