Jajka faszerowane pieczarkami i szalotką, pyszne i bardzo łatwe do zrobienia. Kolejny pomysł na wielkanocne śniadanie.
Przyjęłam takie proporcje, że na 1 osobę liczyłam 1 jajko. Moje jaka są średniej wielkości, ekologiczne czyli mają oznaczenie ,,0″
Polecam te inne przepisy na jajka faszerowane 🙂

SKŁADNIKI
- 4 (M) Jajka
- 1 średnia szalotka
- 2 duże pieczarki
- 1 łyżeczka masła
- 1 łyżeczka majonezu
- do smaku sól i pieprz
- 1 łyżka oleju
przygotowanie
SKŁADNIKI NA 4 JAJKA M
Jajka gotujemy na twardo przez 5 min. Zdejmujemy z ognia i zalewamy bardzo zimną wodą, lub wstawiamy do miski z wodą i lodem.
Ostudzone jajka obieramy ze skorupek.
Kroimy na pół wzdłuż.
Wyjmujemy żółtka, wkładamy do średniej miski, białka odkładamy na talerzyk. odstawiamy.
Pieczarki myjemy. Ścieramy na grubych oczkach tarce do warzyw.
Szalotkę kroimy w drobną kostkę.
Na średniej patelni rozgrzewamy olej, szalotkę wrzucamy i smażymy na średnim ogniu prze 2-3 min, do zeszklenia.
Następnie dodajemy pieczarki, mieszamy, solimy, mieszamy i całość smażymy przez ok 5-6 min.
Pieczarki puszczą sok dlatego smażymy bez przykrycia. Pamiętamy o mieszaniu.
Kiedy pieczarki zmiękną, dodajemy masło, przykrywamy patelnię i na malutkim ogniu dusimy ok. 5 min.
Następnie odkrywamy, zdejmujemy z ognia i odstawiamy do wystygnięcia.
Żółtka dokładnie rozgniatamy widelcem, dodajemy zimne pieczarki z cebulą, majonez i pieprz, dokładnie mieszamy.
Faszerujemy białka. Farszu dajemy sporo, z tz. górką.
Układamy na ozdobnym talerzu, można posypać drobniutko posiekanym szczypiorkiem, lub rzeżuchą.