Wielkanocne śniadanie, czyli tradycyjne polskie potrawy, ale czasami warto urozmaicić je nowymi smakami.
Ja postanowiłam, że na śniadanie zrobię jajka faszerowane z moimi ulubionymi dodatkami czyli mozzarellą i suszonymi pomidorami. Ta propozycja nie jest dal każdego, ale z pewności urozmaici tradycyjnie świąteczny zestaw potraw.
Smacznego o i polecam, wartość próbować nowych smaków 🙂

SKŁADNIKI
- 4 Jajka
- ok. 5-6 suszonych pomidorów
- 1 kulka sera mozarella
- 2-3 łyżki grubego szczypiorku
- sól i pieprz
- 1 łyżeczka oliwy z suszonych pomidorów
przygotowanie
Jajka gotujemy na twardo przez 5–7 min. Zdejmujemy z ognia i zalewamy bardzo zimną wodą, lub wstawiamy do miski z wodą i lodem.
Ostudzone jajka obieramy ze skorupek.
Kroimy na pół wzdłuż.
Wyjmujemy żółtka, wkładamy do średniej miski, białka odkładamy na talerzyk. Odstawiamy.
Mozarellę wyjmujemy z zalewy i wycieramy. Kroimy w drobną kostkę.
Pomidory kroimy w drobną kostkę.
Żółtka powinny być zimne, i je również kroimy w kostkę lub kruszymy na średnie kawałki.
Szczypiorek siekamy drobno.
Wszystkie składniki (przyprawy i oliwę również) wkładamy do miseczki i delikatnie mieszamy najlepiej widelcem, żeby żółtka bardzo się nie porozpadały.
Łyżeczką napełniamy białka. Układamy na talerzu. Podajemy posypane szczypiorkiem lub koperkiem.