Jak to zrobiłam, krok po kroku:
Kurczak z warzywami to pomysł na błyskawiczny obiad. Można przygotować większą ilość kurczaka i podawać go z różnymi dodatkami ryżem, makaronem, a nawet ziemniakami.
Kurczak jest bardzo aromatyczny i intensywny w smaku, pyszny. Bardzo polecam nie tylko na rodzinny obiad, ale i na kolację ze znajomymi. Dla dorosłych warto przygotować nieco ostrzejszą wersję, a jeśli danie mają jeść dzieci możecie w ogóle zrezygnować z ostrych dodatków.
Smacznego 🙂
Kurczak z Warzywami
Składniki:
- ok. 1 kg piersi z kurczaka (pokrojonej w kostkę)
- 0,5 szklanki płynnego miodu
- 3 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżeczka płatków chili lub ostrej pasty chili
- 2 ząbki czosnku (rozgniecione)
Ponadto:
- 2 cukinie
- 2 papryki czerwone
- 1 duża cebula
- 1 łyżeczka soli
- 0,5 łyżeczki pieprzu
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki oleju sezamowego
- 1/4 szklanki oleju rzepakowego
Sposób przygotowania:
Kurczaka myjemy i kroimy w średnią kostkę. Wkładamy do średniej miski, dodajemy składniki marynaty: sól, pieprzy, czosnek i dokładnie mieszamy. Następnie wsypujemy mąkę ziemniaczaną i ponownie dokładnie mieszamy. Odstawiamy na ok. 30 min do przegryzienia.
W międzyczasie warzywa myjemy i kroimy w średnią kostkę.
na Dużej patelni rozgrzewamy olej i smażymy warzywa z czosnkiem i odrobiną soli. Mieszamy od czasu do czasu. Warzywa powinny się zrumienić, wtedy zdejmujemy z ognia
i odstawiamy.
Przygotowujemy kurczaka, na dużej patelni lub w garnku rozgrzewamy olej rzepakowy i sezamowy, na rozgrzany tłuszcz wrzucamy kurczaka i obsmażamy dokładnie ze wszystkich stron na dużym ogniu. Ogień zmniejszamy, garnek przykrywamy i dusimy kurczaka ok. 20 min, mieszamy od czasu do czasu.
W miseczce łączymy miód, sos sojowy i płatki chili lub odrobinę ostrej pasty paprykowej (ja często używam Sambal Oelek).
Marynatę wlewamy do kurczaka, mieszamy, gotujemy na średnim ogniu ok. 7 min, do chwili kiedy sos zgęstnieje.
Do kurczaka dodajemy podsmażone warzywa, dokładnie mieszamy, gotujemy jeszcze chwilę.
Kurczak jest gotowy, podajemy go z ryżem ugotowanym na sypko lub makaronem ryżowym, sojowym lub innym ulubionym dodatkiem.
Smacznego 🙂