Jak to zrobiłam, krok po kroku:
Klasyczne ciasto czekoladowe z owocami, doskonale wszystkim znane i bardzo lubiane.
Zawsze się udaje jest tylko jeden warunek, wszystkie składniki muszą być w temperaturze pokojowej. Ciasto jest delikatne i bardzo owocowe, niezbyt słodkie dzięki dużej ilości truskawek i rabarbaru.
Taki wypiek doskonale nadaje się na deser, ale i na drugie śniadanie ze szklanką mleka lub kompotu.
Idealne na upalne dni. Polecam 🙂
Przepisy na Ciasta z Owocami
[/mp_row]
Ciasto Czekoladowe z Owocami
Składniki muszą być w temperaturze pokojowej:
- 5 jajek (białka i żółtka osobno)
- 1,5 szklanki cukru
- zapach waniliowy
- 250 g roztopionego masła i margaryny ( przestudzonego)
- 2 szklanki mąki pszennej
- 0,5 szklanki kakao
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- ok. 600 g truskawek i rabarbaru pokrojonego w małe kawałki
- 1 łyżka mąki pszennej do oprószenia owoców (opcjonalnie)
- cukier puder lub lukier
Przepisy z RABARBAREM
Sposób przygotowania ciasta :
Piekarnik rozgrzać do 175 st. grzałki góra/dół. Tortownica 26 cm. wyłożyć papierem lub posmarować masłem i oprószyć mąką.
W misie miksera ubić białka na puszystą pianę pod koniec dodawać partiami cukier cały czas ubijają,c do chwili kiedy piana będzie sztywna i lśniąca, jak na bezę.
Do piany dodawać pojedynczo żółtka i cały czas ubijać, kolejne żółtko oddajemy dopiero kiedy poprzednie dokładnie się połączy. Do piany z żółtkami wlać też partiami masło, miksować tylko do połączenia, można użyć łopatki żeby pomóc składnikom się połączyć.
Mąkę, kakao i proszek do pieczenia połączyć, wymieszać przesiać.
Do masy jajecznej wsypać mąkę i delikatnie, ale dokładnie wymieszać składniki. Starajmy się nie mieszać zbyt energicznie, żeby masa nie opadła zbyt mocno.
Ciasto przełożyć do tortownicy, na wierzchu ułożyć owoce oprószone mąką.
Piec 50-55 min do suchego patyczka. Patyczek może być wilgotny od owoców, ale nie może być oblepiony ciastem.
Wyjąć i studzić w formie na kuchennej kratce. Wyjąć z torownicy po ok. 30 min i całkowicie wystudzić.
Zimne ciasto oprószyć cukrem pudrem lub polukrować, ja polecam cukier puder.
Smacznego 🙂
Więcej przepisów na ciasta z owocami znajdziecie tutaj: