0 0
Babeczki Czekoladowe z Kremem Twarożkowym

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Dodaj ten przepis do ulubionych

Zaloguj się lub zarejestruj żeby tworzyć listę ulubionych przepisów.

Babeczki Czekoladowe z Kremem Twarożkowym

  • Średni

Jak to zrobiłam, krok po kroku:

Share

 

Bardzo delikatne i miękkie Babeczki Czekoladowe z pysznym kremem z dodatkiem twarożku śmietankowego.

Krem robimy z połączenia bitej śmietany z delikatnym kremowym twarożkiem, dzięki temu połączeniu powstanie krem którym można ozdobić babeczki, ciastka lub przełożyć nim biszkopt.
Krem ładnie się przechowuje i długo trzyma kształt jeśli użyjecie to ozdabiania szprycy. Ciastka lub tort przełożony kremem twarożkowym przechowujemy w lodówce. Można nadać mu ulubiony smak poprzez dodanie  np. kakao, skórki z cytryny i odrobiny kwasku cytrynowego, lub zmiksowanych truskawek lub malin.

Polecam krem twarożkowy jest bardzo łatwym i smacznym dodatkiem do ciast i deserów.

Babeczki z Kremem

Babeczki Czekoladowe z Kremem Twarożkowym

Składniki na 16 szt. babeczek czekoladowych

  • 2,5 szklanki mąki pszennej tortowej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczka sody
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 2 czubate łyżki kakao
  • 115 g miękkiego masła
  • 1 i 1/4 cukru
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego
  • 2 jajka (L)
  • 1 szklanka maślanki
  • 1 łyżka octu jabłkowego

Na krem twarożkowy:

  • 1 opakowanie kremowego serka (u mnie Bieluch)
  • 300 ml. śmietany kremówki (30% lub 36%)
  • 1 i 1/3  szklanki cukru pudru
  • 1/2 łyżeczki różowego barwnika spożywczego w żelu (opcjonalnie)
Ponadto:
  • kolorowe posypki cukrowe (opcjonalnie)

 

Sposób przygotowania babeczek czekoladowych:

Piekarnik rozgrzać do 175 st.C., termoobieg.

Mąkę, sodę, proszek, sól, kakao połączyć, przesiać, odstawić.

Masło i cukier zmiksować na wysokich obrotach na puszystą, jasną masę. Pojedynczo dodawać jajka, cały czas miksując.
Wlać maślankę i ocet, zmiksować na niskich obrotach do połączenia składników.

Do masy maślanej wsypać mąkę z kakao, proszkiem i sodą, zmiksować tylko do połączenia składników.

Formę do muffinów wyłożyć papilotkami. Ciastem napełnić papilotki do wysokości ok. 2/3 wysokości.

Piec w 175 st. z termoobiegiem przez 18-20 min, do suchego patyczka.
Upieczone babeczki wyjąć i odstawić do wystygnięcia.

Przygotowanie kremu twarożkowego:

Śmietanę kremówkę bardzo dokładnie schłodzić.

W misie miksera umieścić kremówkę i cukier puder, miksować na wysokich obrotach, kiedy śmietana zacznie gęstnieć dodać serek kremowy i miksować na wysokich obrotach do chwili kiedy na powierzchni masy zaczną tworzyć się wyraźne ślady po miksowaniu.  Dodać barwnik i zmiksować do połączenia. Schłodzić w lodówce przez 20-30 min. ( w czasie, kiedy babeczki stygną).

Krem przełożyć do rękawa cukierniczego z ozdobną tylką. Udekorować każdą babeczkę.
Jeśli lubimy posypujemy krem cukrowymi posypkami. Przechowywać w lodówce.

Smacznego 🙂

 

Babeczki Czekoladowe z Kremem

 

 

 

Przepis na pyszne Muffiny z Kruszonką i Malinami znajdziecie tutaj:

Muffiny z Kruszonką

Przepis na delikatne i Bardzo łatwe Babeczki Czekoladowo-Bananowe znajdziecie tutaj:

Muffiny Bananowe

 

 

 

(Visited 3 961 times, 2 visits today)

Dorota

Koktajl Witaminowy
previous
Wiosenny Koktajl – Witaminowa Bomba z Kurkumą i Błonnikiem
Śniadania na Dzień Matki
next
3 przepisy na śniadanie na Dzień Matki – 26 maja
Koktajl Witaminowy
previous
Wiosenny Koktajl – Witaminowa Bomba z Kurkumą i Błonnikiem
Śniadania na Dzień Matki
next
3 przepisy na śniadanie na Dzień Matki – 26 maja

2 komentarze Ukryj

Proszę dać mniej jeśli uważa Pani, że to za dużo. Proszę dodawać stopniowo i sprawdzać jaka jest odpowiednia słodkość. Ja lubię taki, więc takie proporcje zapisuję, ale ilości cukru, soli czy innych przypraw zawsze można zredukować do własnych upodobań.

Zapraszam do komentowania i dziękuję za Twoją opinię

Translate »