Pyszne pieczone ziemniaki z nadzieniem z sosu mięsno pomidorowego, pieczonego z mozzarellą i serem żółtym.
Ziemniaki gotujemy w mundurkach i odstawiamy do wystygnięcia, można zrobić to dzień wcześniej. Sos mięsny również można przygotować wcześniej, a danie skomponować i upiec tuż przed podaniem.
Sos mięsno-pomidorowy można wykorzystać również do makaronu spaghetti, jest uniwersalny i bardzo łatwy do przygotowania. Sos możecie również zamrozić w plastikowych pojemnikach.
To jeden z sosów, które najczęściej robię w domu, jest uniwersalny.
Smacznego 🙂

SKŁADNIKI
- 500 g mięsa mielonego z szynki
- 2 łyżki przecieru pomidorowego
- 1 puszka pomidorów w sosie (ok. 400 g.)
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka ostrej papryki lub słodkiej
- 1/2 łyżeczki pieprzu
- 1 średnia 2 małe cebulki szalotki
- olej do smażenia
- 5-6 średnich ziemniaków
- ok. 2 szklanek sera żółtego startego
- 1 ser mozarella
przygotowanie
Ziemniaki umyć i ugotować do miękkości w mundurkach, czyli ze skórą. Gotujemy ok. 20-25 min. Odcedzić pozostawić do wystygnięcia. Można przygotować je dzień wcześniej (ja tak robię).
PRZYGOTOWANIE SOSU MIĘSNEGO
Szalotkę obrać z łupinki pokroić w drobną kostkę. Na dużej patelni rozgrzać 3 łyżki oleju, zeszklić na nim szalotkę.
Dodać mięso mielone i przyprawy, dokładnie wymieszać, smażyć na średnim ogniu przez 20 min., mieszać od czasu do czasu.
Kiedy mięso jest już dokładnie usmażone i nie widać surowych kawałków, wlać pomidory i przecier, dokładnie wymieszać.
Gotować jeszcze ok. 10 min, na małym ogniu.
Piekarni rozgrzać do 190 st.C.
Formę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia.
Ziemniaki przekroić na pół, łyżką wyżłobić środek tak, żeby powstało miejsce na nadzienie.
Mozarellę pokroić w grubą kostkę, kostek powinno być tyle ile połówek ziemniaków.
Ser żółty zetrzeć na grubej tarce.
Do każdej połówki ziemniaka włożyć kostkę sera mozarella, 1-2 łyżki mięsnego nadzienia, posypać startym serem żółtym.
Piec w 190 st.C. przez 20-25 min.
Wyjąć i podawać posypane koperkiem lub natką pietruszki.
Doskonałe na gorąco, ale i na zimno są bardzo smaczne.
3 komentarze
Świetne przepisy często wykorzystuję w mojej kuchni a wzrost to poezja.Aga
Aż czuć zapach tego koperku:)
Ale to musi być dobre! 🙂