Jak to zrobiłam, krok po kroku:
Bardzo popularny i pyszny przepis na śniadaniowe jajko w koszulce.
W przepisie nie używam octu jak często się zaleca, nie ma takiej potrzeby i bez tego jajko ładnie się zetnie i schowa w białku.
Oczywiście wszyscy którzy jednak uważają że ocet jest konieczny, niech wleją 1 łyżeczkę octu spirytusowego do gotującej się wody.
Pamiętajmy, że woda do której wrzucamy jajko powinna tylko lekko bulgotać ,,mrugać”, a nie gotować się. Mocno gotująca woda porozrywa i postrzępi białko, a nawet żółtko.
Jajko możemy podawać na grzance, po prostu na talerzyku lub tak jak pamiętam z dzieciństwa, w szklance z odrobiną masła i szczypiorku, wybór należy do Was 🙂
Smacznego 🙂
Jajko w koszulce – poached egg
Składniki na jajka w koszulce:
- 1 jajko (L)
- ok. 1 litr wrzątku
- Sól
- Pieprz
- 1 łyżka posiekanego szczypiorku (opcjonalnie)
Ponadto:
- 1 grzanka usmażona na 1 łyżeczce masła
Sposób przygotowania:
W średnim garnku zagotować wodę. Kiedy zacznie się gotować zmniejszyć płomień tak, żeby woda tylko ,,mrugała” a nie bulgotała.
Do miseczki wbić jajko.
Wodę w garnku silnie zamieszać, żeby powstał wir, na ten wir jednym ruchem wlać jajko, niech luźno kręci się razem z wodą. Delikatnie zamieszać łyżką wodę, nie dotykając jaka.
Gotować 3 min.
W międzyczasie przygotować grzankę., usmażyć kromkę na złoto z dwóch stron.
Grzankę przenieść na podgrzany talerz.
Jajko wyjąć łyżką cedzakową, delikatnie strząsnąć wodę.
Jajko położyć na przygotowanej grzance, posypać solą, pieprzem i szczypiorkiem.
Podawać natychmiast.
Smacznego 🙂
Więcej przepisów na śniadania znajdziecie tutaj: