Jajecznica przepis podstawowy (film)



Wiem, to najłatwiejsze danie jakie jest. Wiem, każdy potrafi ją zrobić. Ale to jak w tej bajce ,,znacie? znamy! to posłuchajcie” 😉

Taka czysta jajecznica to dopiero początek, można urozmaicić ją na wiele sposobów, np. wędzonym boczkiem.

Smacznego 🙂

 

jajecznica, jajecznica przepis, jajecznica przepisy, jak usmażyć jajecznicę, jajka, jajka przepisy, jajecznica ze szczypiorkiem, jajecznica na boczku, jajecznica z boczkiem, jajecznica na boczku przepis jajecznica z boczkiem przepis, przepis, przepisy

 

 

 

 

 

jajecznica na boczku 

 

Jajecznica

 

Jajecznica – przepis podstawowy

Składniki dla 1 osoby:

  • 2 jajka (L)
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka masła
  • drobno posiekany szczypiorek – opcjonalnie 

Sposób przygotowania:

Jajka wbijamy do miseczki, solimy i przy pomocy widelca roztrzepujemy dokładnie. Odstawiamy.

Na małej patelni roztapiamy masło (chyba, że robimy jajecznicę dla większej ilości osób).
Kiedy masło jest gorące – uważamy, żeby się nie przypaliło, najlepiej gdy płomień/grzałka nastawimy na średnie grzanie,  wlewamy jajka i po chwili zaczynamy mieszać drewnianą łyżką.

Od tego jak często będziemy mieszać, jajecznica będzie, albo bardzo gładka, albo będzie miała grubsze/większe kawałki.

Kiedy jajecznica jest prawie ścięta, ale jeszcze gdzieniegdzie widać luźne jajka, zdejmujemy patelnię z ognia. Gorące naczynie spowoduje, że jajka będą na pewno usmażone.

Jajecznicę przekładamy na talerz (najlepiej ciepły) i posypujemy szczypiorkiem jeśli lubimy.

Podajemy z tostami lub świeżym pieczywem 🙂

 

  • Jajecznica
  • Jajecznica
  • Jajecznica Klasyczna

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.