0 0
Rogaliki Drożdżowe z Konfiturą Wiśniową

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Dodaj ten przepis do ulubionych

Zaloguj się lub zarejestruj żeby tworzyć listę ulubionych przepisów.

Rogaliki Drożdżowe z Konfiturą Wiśniową

  • Średni

Jak to zrobiłam, krok po kroku:

Share

Rogaliki drożdżowe z przepisu jak na drożdżówki z serem, ale tym razem do środka włożyłam wiśniową konfiturę. Ciasto w tym przepisie jest bardzo delikatne i luźne, więc po wyrośnięciu, trzeba je zagnieść dosypując mąkę. Ja dosypałam ok. 3/4 szklanki, więc dość dużo, rogaliki wyszły jednak mięciusieńkie i delikatne, pyszne do szklanki mleka dla dzieci 🙂

Polecam.

 

Rogaliki

 

Rogaliki Drożdżowe z Konfiturą Wiśniową

Składniki:

  • Zaczyn drożdżowy
  • 350 g mąki pszennej
  • 180 g bardzo miękkiego masła
  • 3 jajka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 1 słoiczek konfitury wiśniowej (lub innej ulubionej)
  • 1 jajko do posmarowania rogalików

Sposób przygotowania:

Przygotować zaczyn drożdżowy tak jak na filmie (klik).

W misie miksera umieścić mąkę, cukier, jajka i zaczyn zmiksować razem przy pomocy haka. Kiedy wszystkie składni się połączą partiami dodawać miękkie masło, miksować do chwili kiedy masło całkowicie się rozpuści a ciasto będzie gładkie. Przykryć misę folią aluminiową i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

W wyrośnięte ciasto uderzyć pięścią.

Teraz można wyłożyć ciasto na posypany mąką blat i dokładnie zagnieść, podsypując mąką aż do chwili kiedy będzie sprężyste.

Lepiej jednak, ponownie przykryć je folią i wstawić na min 12 h do lodówki.

Następnego dnia wyjąć ciasto na oprószony mąką blat, zagnieść, jeśli trzeba podsypując mąką.

Z ciasta uformować kulę, przekroić na pół., uformować placek a następnie rozwałkować na wielkość dużego talerza.

Ciasto pokroić na 12 trójkątów.

Na szerszym końcu trójkąta, kłaść łyżeczkę konfitury, zwinąć. Zwijamy rulon od szerszego końca do węższego, delikatnie sklejamy końce i formujemy rogalik.

Gotowe układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, smarujemy ,,rozkłóconym” jajkiem, wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 165 oC, pieczemy 13-15 min, do zrumienienia.

Rogaliki studzimy na kuchennej kratce a następnie lukrujemy.

Smacznego!

 

Rogaliki Drożdżowe

 

(Visited 1 717 times, 1 visits today)

Dorota

previous
Wiosenne ciasteczka pomarańczowo-waniliowe
Kotlety Mielone z Kurczaka
next
Kotlety mielone z kurczaka
previous
Wiosenne ciasteczka pomarańczowo-waniliowe
Kotlety Mielone z Kurczaka
next
Kotlety mielone z kurczaka

2 komentarze Ukryj

Zapraszam do komentowania i dziękuję za Twoją opinię

Translate »