WĘDZENIE NOWA PASJA – GRILLOWANIE CZ. 2

wedzenie-i-grillowanie


Bez rusztu ani rusz – taka jest moja opinia. To nieodłączny element letnich spotkań. Jeśli ktoś nie wkroczył jeszcze do tego świata – zapraszam! W drugiej części mojego cyklu opowiem o tym jak cudowne jest nie tylko grillowanie, ale także wędzenie.

Dziś lekcja dla początkujących, którą poprowadzę z Renatą Sandomirską właścicielką sklepu GrillSklep.

Na słowo grill od razu się uśmiecham. Dobrze się mi kojarzy. Wiem, że będzie: wesoło, dobre jedzenie i dużo ludzi. Właśnie to podoba mi się najbardziej: gwar, relaks, przygotowywanie posiłków, a nawet małe kłótnie. Czuję, że żyję. Te spotkania z przyjaciółmi, wspólne gotowanie jest tym, co nas do siebie zbliża i zacieśnia więzy.Kiedy już grillowanie stanie się waszą pasją i dobrze je opanujecie, na pewno pomyślicie co dalej. I tu na pomoc przyjdzie wam wędzarnia. Wędzenie to dziedzina, która bardzo rozwija się w Polsce, a sprzedaż przenośnych wędzarek wciąż rośnie, czyli… już w tym zasmakowaliśmy. Pozwala ona na wielogodzinne wędzenie w temperaturze poniżej 150 stop. C, a podstawowym warunkiem wędzenia jest dym. Jego celem jest przeniknąć do naszego dania i nadać mu niepowtarzalny aromat. Wędzić możemy prawie wszystkim: od łupin kasztanów, po rozmaryn, ziarna kakaowca, siano i suszone kwiaty. Tradycyjnie wykorzystuje się najczęściej drewno takie jak: buk, olcha, klon, jawor, brzoza oraz drewno drzew owocowych. Odradzam natomiast wędzenie drzewem iglastym, które nadaje potrawie nieprzyjemny, kwasowy posmak. Proces wędzenia spowoduje, że nasze produkty będą wspaniale pachniały. To idealny sposób, aby „na nowo” odkryć ulubioną pieczeń z wieprzowiny albo karkówkę.
wędzarka webera,
wędzarka webera,
wędzarka webera,
Wędzarnia Webera składa się z trzech części. U podstawy wrzucamy brykiet oraz dodajemy drewno, które przeniknie przez naszą potrawę. W części środkowej znajduje się misa, do której nalewamy wodę. W tej części znajdują się także dwa ruszty – tu układamy mięso. Trzecia część to po prostu pokrywa z termometrem.
1
wedzenie
Dzięki długiemu „odymianiu“, czyli metodzie Low and Slow, otrzymamy danie, którego nie da się przygotować ani na grillu, ani w piekarniku. Będzie smaczne, soczyste i delikatne. Aby osiągnąć takie efekty trzeba przede wszystkim ujarzmić temperaturę. To po dymie, drugi najważniejszy element wędzenia. W dobrej wędzarni na pokrywie mamy termometr, drzwiczki, przez które możemy dorzucać drewno lub brykiety, a także specjalne wyloty powietrza. Sterując nimi, otwierając lub zamykając, mamy wpływ na temperaturę wewnątrz. Jeśli poznamy zasady nic nie stanie na przeszkodzie, aby przygotować danie idealne. Warto jednak pamiętać, że podczas każdego gotowania, nieważne czy w domu, na grillu czy w piecu, najważniejsza jest temperatura wewnątrz mięsa. Kupcie sobie odpowiedni termometr i dowiedzcie się jaką temperaturę powinien mieć każdy jego rodzaj. Ta nauka na pewno nie pójdzie z… dymem.
W wędzarni można wędzić zarówno mięsa jak i ryby.
ryba-wędzona
żeberka wędzone
ryba-z-grilla
wedzone-zeberko

Wędzarnia daje nam także możliwość pieczenia dużych ilości. Do klasycznej wędzarki Webera, obecnie najlepszej na rynku, wejdzie nawet 60 kg mięsa – idealne rozwiązanie na duże przyjęcie. Przygotowanie tego na grillu to karkołomne zadanie. Weber Smokey Mountain Cooker ma także ruszt, na którym zawiesimy ryby, kiełbasy i wędliny. Da się w nim również podwędzić desery, a nawet drinki. Te ostatnie możemy przygotować na dwa sposoby: najpierw uwędzić owoce, z których zrobimy napój, albo wstawić do wędzarki samo szkło, do którego potem nalejemy koktajl. Jak to zrobicie to już wasza sprawa, każdy musi znaleźć swój własny przepis.

Jeśli nauczymy się kontrolować dym i temperaturę, a także właściwie dobierać drewno i przyprawy oraz łączyć je z rodzajami mięs, owoców morza i ryb, właściwie zawsze odniesiemy sukces. Zwracajmy również uwagę na jakość brykietu, to zdecydowanie ważniejsze niż jakość grilla czy wędzarki. Jeśli się dymi bez kontaktu z tłuszczem od razu go wyrzućmy – to znak, że zawiera chemię. Nie tylko zepsuje smak naszego dania, ale może nam poważnie zaszkodzić. Warto też peklować produkty, najlepiej w solankach. To bardzo ułatwia przenikanie składników dymu w głąb produktu. Temperatura sprawi, że soki będą krążyć szybciej, a mięso nabierze ładnej barwy.  

Jest wiele rodzajów wędzenia, a nawet studzenia mięsa. Możemy robić to na zimno i na gorąco, dymem ciepłym i gorącym, wędzić i przypiekać albo po uwędzeniu wrzucić na grill. Wędzenie na gorąco jest dobre dla wędlin, które szybko zjemy, a te wędzone na zimno mogą być przechowywane przez kilka miesięcy. Sposobów jest tyle, że trudno się znudzić. Zacznijmy jednak od podstaw, uczmy się powoli, bo przy wędzeniu pośpiech nie jest wskazany. Na początek wykorzystajcie tylko dobre, sprawdzone przepisy. I nie martwcie się porażkami, to one uczą nas najwięcej. Oczywiście jeśli to polubicie możecie rzucić wyzwanie i zbudować domową wędzarnie. Ale to już lekcja dla zaawansowanych.

Żeberka z Grilla

Żeberka Wędzone w Piwie 

Składniki:

  • 1,5 kg. żeberek wieprzowych 
  • 1 l. piwa w puszce lub soku jabłkowego 

na solankę:

  • 5 l. ciepłej wody
  • 1,5 szklanka soli

Na mieszankę ziół:

  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżka pieprzy
  • 2 łyżki papryki słodkie
  • 1 łyżeczka papryki ostrej
  • 2 łyżeczki sproszkowanej gorczycy
  • 1 łyżka czosnku granulowanego

Sposób przygotowania żeberek:

Żeberka myjemy, zdejmujemy z nich błonkę obrastającą kości, odcinamy ją ostrym nożem do filetowania. Odkładamy żeberka. 

W dużej misce lub garnku mieszamy wodę z solą do rozpuszczenia, wkładamy do niej żeberka. Wstawiamy na noc do lodówki. 

Rano wyjmujemy i dokładnie osuszamy. 

Przygotowujemy mieszankę ziołową, mieszając wszystkie zioła razem . Żeberka dokładnie oprószamy mieszanką. Odkładamy na min. 2 godz, lub na noc do lodówki. 

Przygotowanie wędzarki:

Wędzarkę ustawiamy na stabilnym i równym podłożu. Zdejmujemy komin i dwa ruszty do wędzenia. Na najniższym ruszcie z obręczą układamy rozpałkę, do komina/rozpalnika wsypujemy brykiety, stawiamy je na płonącej rozpałce i pozostawiamy do chwili kiedy brykiety zaczną się żarzyć. 

Wysypujemy brykiety na ruszt, rozkładamy równomiernie po całej powierzchni rusztu. Na brykiety wsypujemy namoczone wiórki drewniane.

Zakładamy komin wędzarki, umieszczamy misę na wodę, a do niej wlewamy 5 l. wody. Zakładamy ruszty. Przykrywamy wędzarkę i czekamy, aż osiągnie temperaturę 120 st.C. Zdejmujemy pokrywę i układamy żeberka. 

Żeberka wędzimy ok. 4–5 godzin.
Żeberka polewamy niewielką ilością piwa co 2 godz.

Przygotowanie wędzarni

Zróbmy to krok po kroku, tak jak jest pokazane na zdjęciach. Najpierw rzecz najważniejsza
– rozpalanie.
ja-rozpalac-wedzarke
drewienka-do-wedzenia
Duży wybór drewienek do wędzenia znajdziecie w GrillSklep.pl
ja-rozpalac-wedzarke
Do misy na wodę wlewamy 5 litrów zimnej wody. Możemy do niej wrzucić gałązki świeżej mięty lub szałwi, ale nie jest to konieczne.

Wędzenie Żeberek

jak-wedzic-2
  • Żeberka z Grilla
  • Żeberka z Grilla
  • Żeberka z Grilla
  • Żeberka z Grilla

Podczas wędzenie nie zapominajmy o grillu. W oczekiwaniu na pyszne dania z naszej wędzarni, a to przecież musi trochę potrwać, możemy przygotować coś znacznie szybciej. Doskonałym wyborem jest łosoś we wrapach z drewna wiśniowego. Będzie świetnym starterem i pozwoli nam spokojnie doczekać do wędzonych żeberek.
losos-z-grilla-1

Łosoś w Papierze z Drzewa Wiśniowego

Składniki dla 2 osób:

  • 400 g filetu z łososia bez skóry(surowego)
  • kilka gałązek pietruszki
  • sól morska
  • 2 arkusze papieru wiśniowego lub innego

na marynatę:

  • 1 łyżka miodu płynnego
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • sok z połowy małej pomarańczy
  • 0,5 łyżeczki świeżo mielonego czarnego pieprzu

Sposób przygotowania łososia w papierze drewnianym:

Składniki marynaty umieścić w misce, dokładnie wymieszać. Do marynaty włożyć łososia, obtoczyć ze wszystkich stron. Odstawić na ok. 30 min.

Drewniane arkusze namoczyć w czystej, zimnej wodzie i pozostawić na ok. 20 min., żeby dobrze nasiąkły wodą.

Arkusze wyjąć z wody, położyć na desce, łososia wyjąć z marynaty, położyć na drewnianym papierze, na rybie położyć gałązkę pietruszki, zawinąć rybę i obwiązać dołączonym sznurkiem.

Rozgrzać grill do 220 st.C. 

Wrapy z łososiem ułożyć na obrzeżach rusztu, przykryć grill i piec rybę ok. 7–8 min, następnie odkryć i przewrócić na drugą stronę i piec kolejne 7–8 min.
Zdjąć wrapy z rusztu i podawać.

Doskonale smakuje ryba z sałatką z rukoli skropionej oliwą z oliwek.

Przygotowanie łososia w papierze wiśniowym

Łosoś z Grilla

Drewnianych  papierów o różnych zapachach szukajcie w GrillSklep.

Łosoś z Grilla
Rybę zwijamy luźno i związujemy sznurkiem, który znajduje się w opakowaniu razem z papierem.
  • Łosoś z Grilla
  • Łosoś z Grilla
  • Łosoś z Grilla

Wszystko co niezbędne do grillowania i wędzenia znajdziecie w

Screen Shot 2017-05-28 at 23.08.36

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>