Od kilku lat używam gotowej masy makowej, sprawdza się doskonale chociaż wymaga delikatnego uszlachetnienia.

SKŁADNIKI
- 3 szklanki mąki pszennej
- 3/4 szklanki cukru
- 6 żółtek
- 160 g roztopionego i schłodzonego masła
- 3/4 szklanki ciepłego 3,2% mleka
- 45 g drożdzy
- 1 cukier wanilinowy
- 1,5 łyżki wódki
- otarta skórka z 1/2 cytryny
- MASA MAKOWA
- 800 g masy makowej
- 1/2 szklanki miodu
- 100 g rodzynek żółtych posiekanych
- 50 g żurawiny suszonej
- 50 g posiekanych orzechów włoskich
- otarta skórka z 1 dużej pomarańczy
- 50 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
przygotowanie
W misie miksera połączyć: ciepłe mleko, drożdże z 1 łyżką cukru i 3 łyżkami mąki.
Dokładnie wymieszać, przykryć lnianą ściereczką i odstawić na około 15 minut do wyrastania.
Kiedy zaczyn wyrośnie i pojawią się na nim bąbelki powietrza dodajemy pozostałe składniki: mąkę, cukier, cukier waniliowy, żółtka, wódkę, skórkę cytrynową, pod koniec wyrabiania wlać roztopione masło, bardzo dokładnie wyrobić (mikserem z końcówką – hak do wyrabiania ciasta).
PRZYGOTOWANIE CIASTA DROŻDŻOWEGO
Misę z ciastem przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe i spokojne miejsce do wyrastania na ok. 1,5 -2 h.
Wyrośnięte ciasto wyłożyć na blat posypany mąką. Zagnieść (jeśli ciasto jest bardzo klejące, podsypywać mąką). Podzielić na 2 lub 3 równe części.
Każdy kawałek rozwałkować na prostokąt. Na każdym rozsmarować równą część masy makowej, pozostawiając z jednej, dłuższej strony nieco więcej ciasta. Zwijamy roladę wzdłuż dłuższego brzegu, tak aby ciasto nie posmarowane makiem znalazło się na zewnątrz. Makowiec kładziemy ,,zlepieniem“ do dołu.
Końce lekko podwijamy, aby mak nie wyciekał w czasie pieczenia.
Każdy kawałek zawijamy w osobny papier do pieczenia (niezbyt ciasno, muszą mieć miejsce na rośnięcie) lub wkładamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia (np. keksowej).
Piekarnik rozgrzewamy do 175 oC.
Makowce wstawiamy do gorącego piekarnika i przez pierwsze 10 min pieczemy przy uchylonych drzwiczkach.
Następnie zamykamy drzwiczki i pieczemy jeszcze ok. 20-25 min.
Po zakończeniu pieczenia otwieramy drzwiczki piekarnika i pozostawiamy tak ciasto jeszcze ok. 10 min.
Wyjmujemy makowce i studzimy na kratce kuchennej. Następnie lukrujemy i ew. posypujemy drobniutko posiekaną kandyzowaną skórką pomarańczową.
PRZYGOTOWANIE MASY MAKOWEJ
Wszystkie składniki masy makowej włożyć do miski i dokładnie wymieszać.
Masa jest gotowa.
Można przygotować ją wcześniej i przez noc przechowywać w lodówce.
Masa jest doskonała do przygotowania klusek z makiem.
6 komentarzy
troszkę się spłaszczył, wygląda jak mój pierwszy makowiec :)a jaka piękna dekoracja
Troszkę faktynie opadł, ale taki bywa często, żadko wychodzi mi równiusieńki. Najważniejsze, że jest pyszny i domowy:)
A jaką jeszcze gotową mase makową polecasz?
Prawdę mówiąc używam tylko Bakallandi, raz kupiłam inną (nie pamiętam firmy) ale masa była bardzo luźna i nie bardzo przypominała mak. Tę lubię najbardziej i jej się już teraz trzymam, chociaż inne z pewnością mogą być równie dobre:)
masz rację … makowiec jest świąt dopełnieniem…
Zachęcam Cie do poparcia apelu jaki zamieściłam na swoim blogu…proszę w nim innych blogerów o umieszczanie informacji o SZLACHETNEJ PACZCE obok ich bożonarodzeniowych przepisów…przeczytaj , może uznasz za stosowne i się dołączysz…
Moja Babcia robi taką struclę na każde Święta – mi się o wydaje awykonalne… Poziom trudności: master chef 😉