Tak przygotowanego łososia można podawać jako ciepłą przystawkę, ale równie pyszny jest zimny,
więc możecie zabrać kawałek do pracy i zjeść na lunch.

Łosoś z Płatkami Cukinii
Składniki:
Sposób przygotowania:
Łososia umyć i oczyścić ze skóry, pokroić w cienkie paski.
Cukinię umyć, osuszyć i za pomocą obieraczki do warzyw pokroić na cieniutkie plasterki.
Naczynie żaroodporne posmarować oliwą. Wyłożyć 1/3 cukiniowych plasterków. Plastry układać szczelnie. Na cukinii poukładać plasterki łososia, delikatnie posolić i poukładać wiórki z masła bazyliowego. Przykryć kolejną warstwą plasterków cukinii, ponownie wyłożyć łososia i wiórki z masła. Na wierzchu jako ostatnia warstwa powinny znaleźć się plasterki cukinii.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 oC i piec przez 30 min.
Masło bazyliowo-cytrynowe:
- 100 g masła w temperaturze pokojowej
- 1 garść listków bazylii drobno posiekanych
- 1/2 łyżeczki skórki otartej z cytryny (skórkę ścierać na drobnych oczkach tarki)

4 komentarze
uwielbiam łososia 🙂
Mhh wygląda smakowicie! osobiście bardzo uwielbiam łososia. Na pewno wypróbuję ten przepis. Pozdrawiam serdecznie Ania
Bardzo polecam 🙂
dla mnie świetnie połączneie:) pychota:)