Jak to zrobiłam, krok po kroku:
Zupa z soczewicy Taty Ali. Ala to moja koleżanka, która zawsze zachwyca się zupą z soczewicy swojego taty. Prosiłam, prosiłam i dostałam na nią przepis. Zupa jest gęsta, sycąca i bardzo rozgrzewająca, pyszna.
Na jesienno-zimowe obiady i lunche, idealna. Porcja z tego przepisu jest naprawdę duża, więc jeśli chcecie zrobić zupę tylko dla jednej lub dwóch osób, podzielcie przepis na pół.
Precyzja nie jest konieczna, zupa zawsze się udaje, jest szybka i bardzo łatwa do ugotowania.
Polecam 🙂
Zupa Krem z Soczewicy
Składniki na duży garnek zupy:
1 szklanka zielonej soczewicy
0,5 szklanki ryżu
2 duże marchewki
2 małe pietruszki
1 por (ok. 10 cm.)
2 łyżeczki soli
6 ziaren pieprzu
1 płaska łyżeczka kurkumy
1 łyżeczka świeżego tartego imbiru
ok. 2-2,5 litra wrzątku (lub 1,5 l wody i 1 l. bulionu warzywnego)
Steps
1 Done | Sposób przygotowaniaW dużym garnku łączymy soczewicę, ryż, warzywa obrane i pokrojone na kawałki, sól, pieprz, wodę i bulion. Doprowadzamy do zagotowania, zmniejszamy płomień, przykrywamy garnek i gotujemy zupę przez 30 min., od czasu do czasu mieszając. |
2 Done | Następnie dodajemy kurkumę i starty na drobnej tarce imbir, mieszamy, próbujemy i ew. doprawiamy solą. Gotujemy jeszcze 10 min. na małym ogniu. |
3 Done |