Jak to zrobiłam, krok po kroku:
Najlepszy dodatek do zrazów to kasza gryczana lub puree ziemniaczane, z każdym z tych dodatków są doskonałe.
Polecam i życzę Wam smacznego 🙂
Przepisy na ZRAZY z SZYNKI wieprzowej
Zrazy Staropolskie Zawijane
Składniki:
-
2 kg udźca wołowego
-
3 duże ogórki kiszone
-
200g słoniny pokrojonej w bardzo cienkie plasterki
-
Sól morska
-
Pieprz świeżo mielony
-
Ostra papryka w proszku
-
3 duże cebule
-
ok. 1 l bulionu
-
2 ząbki czosnku
-
½ szklanki mąki
-
Olej do smażenia
Kuchnia Doroty TV
Steps
1
Done
|
Ogórki pokroić wzdłuż na 8 części, słoninę na cieniusieńkie plasterki (w zależności od upodobań, można pokroić grubiej). |
2
Done
|
Na średnim talerzyku mieszamy sól, pieprz i paprykę (będą to przyprawy do obtaczania zwiniętych zrazów). Na drugi talerz wysypujemy mąkę (również do obtaczania zrazów). Mięso myjemy. Kroimy w średniej grubości plastry. Każdy plaster układamy na desce, przykrywamy kawałkiem folii spożywczej i tłoczkiem do mięsa, cienko rozbijamy z dwóch stron. Następnie mięso posypujemy przyprawami (tylko z jednej strony), na jednym z końców plastra układamy słoninę i kawałek ogórka, ścisło zwijamy w rulonik. Jeśli mięso jest dokładnie rozbite i cienkie, nie musimy związywać zrazów nitką, jeśli obawiamy się, że w czasie duszenia rozwiną się, zwiążmy je w kilku miejscach, czystą nitką. Uformowany zraz obtaczamy najpierw w przyprawach a następnie w mące. |
3
Done
|
Kiedy całe mięso jest już wykorzystane na dużej patelni rozgrzewamy olej i na gorący wkładamy po kilka zrazów. Obsmażamy z każdej strony, a następnie przekładamy do przygotowanego dużego garnka, postępujemy tak ze wszystkimi zrazami. Przykrywamy i dusimy na niewielkim ogniu. |
4
Done
|
W międzyczasie na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy drobno posiekamy czosnek i pokrojoną w półplasterki cebulę, smażymy chwilę na dużym ogniu, mieszając dokładnie. Cebulę przekładamy do garnka ze zrazami, zalewamy bulionem (bulion można ew. zastąpić wodą). Doprowadzamy całość do gotowania, zmniejszamy ogień, przykrywamy garnek i dusimy zrazy przez 1h, albo tak długo aż cebula całkowicie się rozgotuje i zagęści sos. Zrazy zyskują w miarę odgrzewania, więc najlepsze, są następnego dnia po przygotowaniu. Smacznego :) |
5
Done
|