• Home
  • Ciasta
  • Tarta cytrynowa na maślanym kruchym cieście
Tarta cytrynowa na maślanym kruchym cieście

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Dodaj ten przepis do ulubionych

Zaloguj się lub zarejestruj żeby tworzyć listę ulubionych przepisów.

Tarta cytrynowa na maślanym kruchym cieście

    Jak to zrobiłam, krok po kroku:

    Share
    Na upalne dni, tarta cytrynowa jest idealna. Moja ma dodatkowo, najlepsze jakie do tej pory robiłam, kruche ciasto, bardzo maślane. Rozwałkowane, rwie się i trudniej je przenieść do formy w jednym kawałku. Jednak kruchość i smak rekompensują tę niewygodę.
    Cytrynowa masa przed pieczeniem jest bardzo płynna, przypomina rzadką śmietanę, ale po upieczeniu i wystudzeniu staje się jednolita i pięknie błyszcząca.
    Tarta ma zdecydowanie cytrynowy smak, ale nie przesadnie kwaśna. Koniecznie usuńcie z otartych cytryn, białą warstwę, jest bardzo gorzka i może zupełnie zepsuć smak ciasto. Uwierzcie, sprawdziłam to kiedyś 🙂
    Polecam.

    Tarta cytrynowa na kruchym, maślanym cieście

    Składniki:

    Na kruche ciasto:

    • 90 g zimnego masła
    • 160 g mąki pszennej
    • 1/4 szklanki cukru
    • 1 cukier waniliowy
    • 2-3 łyżki lodowatej wody
    Na masę cytrynową:

    • 2 średnie cytryny
    • 80 g masła (stopionego i wystudzonego)
    • 1 jajko + 2 żółtka (w temperaturze pokojowej)
    • 1,5 szklanki cukru
    • 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej lub kukurydzianej
    • 1/2 szklanki śmietany kremówki (30%)

    Sposób przygotowania:

    Ciasto:

    1. Tortownicę (19 cm) posmarować masłem i posypać tartą bułką (tylko dno, boki pozostawić suche).
    2. Wszystkie składniki (bez wody) umieścić w malakserze, szybko i krótko zmiksować. Kiedy powstaną grudki, wlać najpierw jedną łyżkę wody i ponownie miksować ciasto, dodać drugą i miksować ciągle, z ciasta powinna zacząć formować się kula. Miksować jeszcze tylko chwilę.
    3. Wyjąć, szybko uformować z ciasta gruby placek, zawinąć w folię spożywczą, włożyć do lodówki na min. 30 min. Ciasto trzeba schłodzić bardzo mocno.
    4. Wyjąć z lodówki, umieścić między dwoma kawałkami folii spożywczej. Rozwałkować koło, nieco większe niż forma do pieczenia, ciasto będzie bardzo miękkie i łatwo będzie się rwało. Nawinąć je delikatnie na wałek i przenieść do foremki. Wylepić formę, ponakłuwać dno widelcem, posmarować białkiem i wstawić do zamrażalnika na czas przygotowywania nadzienia.
    5. Piekarnik rozgrzać do 200 oC. Na dno piekarnika położyć blachę do pieczenia bo ciasto może lekko kapać.
    6. Wyjąć ciasto z lodówki, wstawić do gorącego piekarnika i natychmiast zmniejszyć temperaturę do 180 oC.
    7. Piec do lekkiego zrumienienia, ok. 12-15 min.
    8. Wyjąć, na podpieczony spód delikatnie, wlać masę cytrynową.
    9. Wstawić do piekarnika i piec 25-35 min. w 180 oC.
    10. Upieczona tarta jest lekko brązowa a nadzienie drży przy delikatnym, poruszaniu formą.
    11. Ciasto pozostawiamy do całkowitego wystygnięcia, można zimne włożyć na 1-2 h do lodówki.

    Masa cytrynowa:

    1. Cytryny sparzyć wrzątkiem, dokładnie wyszorować i osuszyć. Otrzeć skórkę. Zdjąć białą (gorzką) warstwę. Przekroić i usunąć wszystkie pestki. Pokroić na małe kawałki.
    2. W misie blendera umieścić kawałki cytryny, cukier i otartą skórkę, dokładnie zmiksować. Przy pomocy łopatki kuchennej usunąć ze ścianek blendera masę, ponownie zmiksować.
    3. Do cytryny i cukru dodać pozostałe składniki, dokładnie zmiksować na jednolitą masę.

    Smacznego!!!

    (Visited 309 times, 1 visits today)

    Dorota

    previous
    Szarlotka z bezą
    next
    Ciasto drożdżowe z malinowym mascarpone i kruszonką
    previous
    Szarlotka z bezą
    next
    Ciasto drożdżowe z malinowym mascarpone i kruszonką

    6 komentarzy Ukryj

    fajny przepis tylko mi się coś nie zgadza w składnikach 🙂 Piszesz, że dwie cytryny potrzebne są do kruchego ciasta, a w opisie dajesz je do masy cytrynowej;) Pozdrawiam serdecznie i dziękuję za udział w akcji!

    Zapraszam do komentowania i dziękuję za Twoją opinię