• Home
  • Ciasta
  • Ciasto drożdżowe z malinowym mascarpone i kruszonką
0 0

Notice: Undefined variable: btn_class in /home/wofchnid/domains/kuchniadoroty.pl/public_html/wp-content/plugins/osetin-meal-planner/osetin-meal-planner.php on line 211
Ciasto drożdżowe z malinowym mascarpone i kruszonką

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Dodaj ten przepis do ulubionych

Zaloguj się lub zarejestruj żeby tworzyć listę ulubionych przepisów.

Ciasto drożdżowe z malinowym mascarpone i kruszonką

  • Średni

Jak to zrobiłam, krok po kroku:

Share

Kolejny przepis na drożdżowe ciasto, tym razem jednak nieco inne. Dwa placki drożdżowe przekładamy delikatnym, malinowym serkiem mascarpone.

To ciasto pachnie pięknie i bardzo długo czuję się w domu delikatną woń drożdży i malin 🙂

Na podwieczorek, idealne.

Polecam.

Ciasto z malinowym mascarpone

Na zaczyn drożdżowy:

  • 15 g świeżych drożdży
  • 2 łyżki mąki
  • 2 łyżeczki cukru
  • 1/2 szklanka bardzo ciepłego mleka (1,5%)

Na ciasto:

  • 160 g mąki pszennej
  • 1/2 szklanki cukru
  • 40 g masła roztopionego i przestudzonego
  • 4 żółtka
  • 70 g miękkiego masła
  • 3 łyżki mąki
  • 1,5 łyżka cukru

Na nadzienie malinowe:

  • 100 g serka mascarpone (w pokojowej temperaturze)
  • 100 g malin
  • 2 łyżki cukru
  • 2 żółtka

Sposób przygotowania:
Zaczyn drożdżowy:

  1. Wszystkie składniki zaczynu, dokładnie mieszamy w szklanym naczyniu, przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 10-15 min.
  2. Przygotowanie ciasta:
  3. W misie miksera umieścić mąkę, cukier, żółtka, wyrośnięty zaczyn, miksować na wolnych obrotach końcówką do wyrabiania ciasta drożdżowego ,,hak”. Od czasu do czasu kuchenną łopatką oczyścić ścianki misy. Ciasto powinno być jednolite. Po ok. 5 min wyrabiania, wlewamy powoli (cały czas miksując) roztopione masło. Miksujemy tylko do chwili kiedy masło dokładnie wymiesza się z ciastem.
  4. Misę przykrywamy kawałkiem foli spożywczej i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 1-15h. Ciasto powinno podwoić objętość.
  5. Wyrośnięte ciasto wykładamy na solidnie oprószony mąką blat, zagniatamy ręcznie, aż do chwili kiedy przestanie lepić się do rąk, można delikatnie podsypywać mąką.
  6. Ciasto dzielimy na dwie części, jedną rozwałkowujemy i wykładamy nią dno foremki (foremka 18 cm, posmarowana masłem i wysypana tartą bułką) na ciasto wykładamy ser z malinami i przykrywamy pozostałym ciastem, rozwałkowanym na wielkość foremki. Na wierzch wysypujemy kruszonkę i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 175 oC na 25-30 min.
  7. Upieczone ciasto jest rumiane i wyrośnięte, studzimy je przez 10 min w uchylonym piekarniku, następnie wyjmujemy i studzimy na kuchennej kratce.

Przygotowanie nadzienia:

  1. Mascarpone energicznie wymieszać, aby je lekko rozluźnić.
  2. Żółtka połączyć z cukrem, dokładnie wymieszać, wlać do mascarpone i znów dokładnie wymieszać. Na koniec dodać maliny i zamieszać już delikatnie. Odstawić.

Ciasto można dodatkowo, polukrować lub obsypać cukrem pudrem.

Smacznego!!!

(Visited 975 times, 1 visits today)

Dorota

previous
Tarta cytrynowa na maślanym kruchym cieście
next
Krucha Tarta z Delikatną Pianką i Owocami
previous
Tarta cytrynowa na maślanym kruchym cieście
next
Krucha Tarta z Delikatną Pianką i Owocami

4 komentarze Ukryj

Zapraszam do komentowania i dziękuję za Twoją opinię