0 0

Notice: Undefined variable: btn_class in /home/wofchnid/domains/kuchniadoroty.pl/public_html/wp-content/plugins/osetin-meal-planner/osetin-meal-planner.php on line 211
Tarta Cytrynowa

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Dodaj ten przepis do ulubionych

Zaloguj się lub zarejestruj żeby tworzyć listę ulubionych przepisów.

Tarta Cytrynowa

Jak to zrobiłam, krok po kroku:

Share

Kruch Tarta Cytrynowa z lekką orzeźwiającą masą cytrynową, bardzo ją lubię i chociaż najlepiej smakuje latem to i zimą kawałek takiego ciasta sprawia wielką przyjemność. Polecam!

Tarta cytrynowa 

Składniki ciasta:

  • 120 g mąki pszennej
  • 110 g masła o temperaturze pokojowej
  • 60 g cukru
  • 1 łyżka ekstraktu waniliowego

Składniki masy cytrynowej:

  • 4 duże jajka (białka i żółtka osobno)
  • 250 g cukru
  • 40 g mąki pszennej
  • Skórka otarta z 2 cytryn
  • 110 ml soku z cytryn
Sposób przygotowania:

  1. Wszystkie składniki ciasta połączyć i szybko wyrobić, można za pomocą miksera ja zrobiłam to ręcznie.  Ciastem wylepić okrągłą formę posmarowaną wcześniej masłem.  Ponakłówać widelcem i wstawić na 30 min do lodówki.
  2. Piekarnik nagrzewamy do 175ºC.
  3. Ciasto wyjąć z lodówki i wstawić do gorącego piekarnika na ok. 15-20 min do podpieczenia (brzegi powinny się lekko zrumienić).
  4. W międzyczasie zrobić masę cytrynową. Z białek ubić pianę, pod koniec dodać partiami cukier i dalej ubijać, powinna powstać sztywna piana.
  5. Cały czas miksując dodawać pojedynczo żółtka, następnie dodać mąkę, skórkę cytrynową a na końcu sok z cytryn i całość dokładnie wymieszać szpatułką.
  6. Na podpieczony spód wykładamy masę cytrynową i wstawiamy do nagrzanego do 160 oC piekarnika na ok 40 – 45 min., pieczemy do suchego patyczka (patyczek wyjęty z ciasta może być lepki, ale nie może być na nim surowej masy). Czas pieczenia zależy od piekarnika i należy kontrolować stan upieczenia ciasta już po 30 min. Jeśli ciasto zbyt szybko się rumieni można przykryć je folią aluminiową.
  7. Po wyjęciu z piekarnika studzimy w formie na kratce. Zimne obficie posypujemy cukrem pudrem.

Smacznego!

tarta-cytrynowa-na-kruchym-cies-25CC-2581cie
(Visited 241 times, 1 visits today)

Dorota

previous
Babeczki na bal karnawałowy
next
Ciasto czekoladowo-cytrynowe bez mąki
previous
Babeczki na bal karnawałowy
next
Ciasto czekoladowo-cytrynowe bez mąki

7 komentarzy Ukryj

Zapraszam do komentowania i dziękuję za Twoją opinię