Tarta Cytrynowa

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Dodaj ten przepis do ulubionych

Zaloguj się lub zarejestruj żeby tworzyć listę ulubionych przepisów.

Tarta Cytrynowa

    Jak to zrobiłam, krok po kroku:

    Share

    Kruch Tarta Cytrynowa z lekką orzeźwiającą masą cytrynową, bardzo ją lubię i chociaż najlepiej smakuje latem to i zimą kawałek takiego ciasta sprawia wielką przyjemność. Polecam!

    Tarta cytrynowa 

    Składniki ciasta:

    • 120 g mąki pszennej
    • 110 g masła o temperaturze pokojowej
    • 60 g cukru
    • 1 łyżka ekstraktu waniliowego

    Składniki masy cytrynowej:

    • 4 duże jajka (białka i żółtka osobno)
    • 250 g cukru
    • 40 g mąki pszennej
    • Skórka otarta z 2 cytryn
    • 110 ml soku z cytryn
    Sposób przygotowania:

    1. Wszystkie składniki ciasta połączyć i szybko wyrobić, można za pomocą miksera ja zrobiłam to ręcznie.  Ciastem wylepić okrągłą formę posmarowaną wcześniej masłem.  Ponakłówać widelcem i wstawić na 30 min do lodówki.
    2. Piekarnik nagrzewamy do 175ºC.
    3. Ciasto wyjąć z lodówki i wstawić do gorącego piekarnika na ok. 15-20 min do podpieczenia (brzegi powinny się lekko zrumienić).
    4. W międzyczasie zrobić masę cytrynową. Z białek ubić pianę, pod koniec dodać partiami cukier i dalej ubijać, powinna powstać sztywna piana.
    5. Cały czas miksując dodawać pojedynczo żółtka, następnie dodać mąkę, skórkę cytrynową a na końcu sok z cytryn i całość dokładnie wymieszać szpatułką.
    6. Na podpieczony spód wykładamy masę cytrynową i wstawiamy do nagrzanego do 160 oC piekarnika na ok 40 – 45 min., pieczemy do suchego patyczka (patyczek wyjęty z ciasta może być lepki, ale nie może być na nim surowej masy). Czas pieczenia zależy od piekarnika i należy kontrolować stan upieczenia ciasta już po 30 min. Jeśli ciasto zbyt szybko się rumieni można przykryć je folią aluminiową.
    7. Po wyjęciu z piekarnika studzimy w formie na kratce. Zimne obficie posypujemy cukrem pudrem.

    Smacznego!

    tarta-cytrynowa-na-kruchym-cies-25CC-2581cie
    (Visited 540 times, 1 visits today)

    Dorota

    previous
    Babeczki na bal karnawałowy
    next
    Ciasto czekoladowo-cytrynowe bez mąki
    previous
    Babeczki na bal karnawałowy
    next
    Ciasto czekoladowo-cytrynowe bez mąki

    7 komentarzy Ukryj

    Zapraszam do komentowania i dziękuję za Twoją opinię

    Translate »