24
W naszej rodzinie najlepszą tradycyjną szarlotkę robi moja siostra i trudno się z nią w tej dziedzinie ścigać, dlatego ja robię różne wariacje na temat kruchego ciasta z jabłkami. Tym razem wspacie zanalazłam w przepisie Jamiego Olivera z książki ,,Moje obiady”. Trochę przepis zmieniłam,co nieco dodałam i wyszła bardzo przyjemna i pięknie pachnąca szarlotka toffi. Polecam.
Szarlotka Toffi
Składniki kruchego ciasta:
- 140 g masła
- 110 g. cukru
- 250 g mąki pszennej
- skórka starta z 1 cytryny
- 2 żółtka ( białka zachowujemy do posmarowania ciasta)
- 2 łyżki zimnego mleka
- 1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią
Przygotowanie:
- Wszystkie składniki ciasta powinny być schłodzone.
- Do misy malaksera wrzucamy masło, cukier i cukier waniliowy. Siekamy.
- Następnie dodajemy mąkę, skórkę z cytryny i żółtka, siekamy. Na koniec wlewamy mleko. Dokładnie siekamy aż ciasto zacznie zbijać się w jeden kawałek. Wyjmujemy, formujemy kulę spłaszczamy, zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na 1h.
Nadzienie:
- 400g masy krówkowej (mała puszka)
- 3 duże jabłka obrane i pokrojone w cienkie plasterki
- 3 łyżki cukru
- sok z 1/2 cytryny
- 4 łyżki dżemy truskawkowego lub innego ulubionego
Przygotowanie szarlotki:
- Masę krówkową umieszczamy w naczyniu i podgrzewamy żeby stała się miękka.
- Ciasto wyjmujemy z lodówki, wykładamy na posypany mąką blat i rozwałkowujemy. Ciastem wykładamy okrągłą formę (spód posmarowany masłem i posypany tartą bułką, boki suche). Widelcem nakłuwamy spód ciasta, smarujemy białkiem i wstawiamy do lodówki na 1/2 h.
- Piekarnik nagrzewamy do 180oC.
- Jabłka obieramy, kroimy na ćwiartki, usuwamy gniazda i kroimy na cienki plasterki. Obsypujemy cukrem i wlewamy sok z cytryny, mieszamy i odstawiamy.
- Ciasto wstawiamy do nagrzanego piekarnika i podpiekamy 15 min.
- Wyjmujemy ciasto kiedy boki zaczną się lekko rumienić, smarujemy ciasto dżemem, następnie wykładamy masę krówkową a nastęonie jabłka, polewamy puszczonym sokiem.
- Wstawiamy do piekarnika i pieczemy ok. 30 – 35 min.
- Wyjmujemy i odstawiamy w chłodne miejsce do całkowitego wystygnięcia i stężenia masy.

7 komentarzy
Jak to szarlotka wg Jamiego to muuusi być pyszna. Jeszcze nigdy nie zawiodłam się na Jego przepisach!
Jak dla mnie odrobinkę za słodka, ale ja słodzę pod mojego Męża a on lubi baaaaardzo słodkie wypieki.
jak z toffi, to musi być mega słodka:) ja również mogę zjeść tylko kawałeczek czegoś takiego, za to mąż nie ma żadnych oporów 😉
wspaniała tarta:)
kulinarnyoliwek.blox.pl
wygląda naprawdę pięknie.
pycha! dawno nie jadłam ciasta z jabłkami…
https://wszystkoogotowaniuks.blogspot.com
Troszkę Ci się przypaliła?
Piekłam 42 min bo ja lubię takie mocno wypieczone ciasta, ale po 30-35 min jest jaśniejsza i mniej spieczone to zależy od piekarnika.