• Home
  • Ciasta
  • Domowa Szarlotka na Pomarańczowym Cieście
0 0

Notice: Undefined variable: btn_class in /home/wofchnid/domains/kuchniadoroty.pl/public_html/wp-content/plugins/osetin-meal-planner/osetin-meal-planner.php on line 211
Domowa Szarlotka na Pomarańczowym Cieście

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Dodaj ten przepis do ulubionych

Zaloguj się lub zarejestruj żeby tworzyć listę ulubionych przepisów.

Domowa Szarlotka na Pomarańczowym Cieście

Jak to zrobiłam, krok po kroku:

Share

Tradycyjna, domowa szarlotka na kruchym cieście. Przepis pochodzi od mojej mamy, która takie szarlotki piekła na jesienny, niedzielny deser. Delikatna w smaku i nieprzesadnie słodka, pachnąca pomarańczą i jabłkami. Ciasto jest kruche i delikatne, można użyć go również do innych kruchych deserów, przepisy znajdziecie tutaj (klik).

Polecam, spróbujcie może też będzie to Wasza ulubiona szarlotka 🙂

 

Inne przepisy na szarlotki znajdziecie tutaj:

Apple Pie

 

 

 

 

Szarlotka na pomarańczowym cieście 

Składniki na szarlotkę

  • 220 gr mąki pszennej krupczatki
  • 30 gr mąki ziemniaczanej
  • 100 gr zimnego masła
  • 100 gr zimnej margaryny Kasiu lub innej
  • 60 gr cukru
  • Szczypta soli
  • Skórka otarta z 1 pomarańczy
  • Sok wyciśnięty z pomarańczy ok. 6-7 łyżek
  • 1,2 kg jabłek Szara Reneta
  • 1 białko (do smarowania ciasta
  • 2 łyżki miodu
  • 2 goździki
  • 1/4 łyżeczki cynamonu

Sposób przygotowania szarlotki:

Formę kwadratową (u mnie 25 x 25 cm), wyłożyć papierem do pieczenia.
W misie malaksera umieścić mąki, sól, pokrojone w kostkę masło i margarynę, cukier, skórkę z pomarańczy wszystko dokładnie zmiksować. Pod koniec dodawać sok z pomarańczy, cały czas miksować/siekać aż do chwili powstania jednolitego ciasta.
Wyłożyć ciasto na blat delikatnie oprószony mąką, uformować kulę, lekko spłaszczyć, zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na ok. 30 min.
Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić na niewielkie kawałki (nie w plasterki a raczej w kostkę). Włożyć do garnka, dodać cynamon, goździki i miód. Zamieszać.
Zagotować, zmniejszyć płomień i pod przykryciem dusić ok. 10 min. Mieszać od czasu do czasu. Zdjąć i odstawić.

Ciasto wyjąć z lodówki, odciąć 3/4 ilości i rozwałkować na nieco większą powierzchnię niż dno foremki. Delikatnie najlepiej nawijając na wałek przenieść ciasto i wylepić nim formę. Widelcem nakłuć dno, posmarować białkiem, wstawić do zamrażalnika na czas nagrzewania piekarnika.
Pozostałe 1/4 ciasta rozwałkować na dużej desce i pociąć na ok. 2 cm paski. Najlepiej ponownie włożyć je do lodówki do czasu, kiedy ułożymy z nich kratkę na jabłkach.

Piekarnik rozgrzać do 180 oC.

Ciasto wstawić do gorącego pieca na ok. 12 -15 min do lekkiego zrumienienia brzegów i dna.
Na podpieczone ciasto wyłożyć duszone jabłka, na wierzchu ułożyć kratkę z ciasta, posmarować białkiem. Piec  35-40 min. 

Podawać na ciepło z kulką ulubionych lodów, lub całkowicie wystudzić i posypać cukrem pudrem.

Smacznego.

Szarlotka Najlepsza

>>Klasyczny Apple Pie <<
>>Klasyczna szarlotka <<
>>Szarlotka z bezą <<
>>Toskańskie ciasto z jabłkami i orzechami<<

 
(Visited 199 times, 1 visits today)

Dorota

previous
Tarta limonkowa na Pie Day – Dzień Tarty
next
Placki ziemniaczane
previous
Tarta limonkowa na Pie Day – Dzień Tarty
next
Placki ziemniaczane

5 komentarzy Ukryj

Zapraszam do komentowania i dziękuję za Twoją opinię