30
Placki ziemniaczane, absolutna klasyka. Znamy je i lubimy chyba wszyscy.
Można podać je z cukrem i śmietaną, albo tak jak ja ze słonym twarożkiem. Popularne są również placki ziemniaczane z gulaszem tz. ,,placki po węgiersku”. Pyszne w każdej z wielu postaci.
Polecam.
Placki ziemniaczane
Naczynie: patelnia
- 0,5 kg obranych ziemniaków (najlepsze są stare, mączne, młode mają zbyt dużo wody)
- ok. 2/3 szklanki mąki pszennej
- 1 średnia cebula
- 1 jajko
- 1/2 łyżeczki sól
- Olej do smażenia
Przygotowanie placków:
Ziemniaki obrać i zetrzeć na tarce o średnich oczkach.
Cebule drobno pokroić i zeszklić na oleju.
Do tartych ziemniaków dodajemy przestudzoną cebulę, jajko, mąkę, sól i pieprz, dokładnie mieszamy wszystkie składniki. Powinniśmy otrzymać dość gęste ciasto.
Dużą łyżką nakładamy masę na patelnię i smażymy na rozgrzanym oleju z dwóch stron.
Odkładamy na talerz wyłożony papierowym ręcznikiem, aby wchłonął nadmiar tłuszczu.
Podajemy na ciepło na słodko lub słono. Ja najbardziej lubię placki z ze *słonym twarożkiem.
*Słony twarożek:
- 1 opakowanie serka Bieluch
- 1 mała cebula drobniutko pokrojona (czerwona lub biała)
- 1/2 pęczka drobnego szczypiorku
- kilka listków mięty lub melisy drobniutko posiekanych
- sól i biały pieprz do smaku
1. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać. Pozostawić na 20 min ,,do przegryzienia”. Gotowe 🙂