0 0

Notice: Undefined variable: btn_class in /home/wofchnid/domains/kuchniadoroty.pl/public_html/wp-content/plugins/osetin-meal-planner/osetin-meal-planner.php on line 211
Strucla z serem

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Dodaj ten przepis do ulubionych

Zaloguj się lub zarejestruj żeby tworzyć listę ulubionych przepisów.

Strucla z serem

Jak to zrobiłam, krok po kroku:

Share
Te strucle zrobiłam specjalnie dla mojej Mamy, która uwielbia drożdżówki z serem.
Wykorzystałam przepis na ciasto na pączki, dlatego jest ono bardzo delikatne i klejące. Może się okazać, że trzeba dosypać nieco więcej mąki niż podano w przepisie. Pamiętajmy jednak, że ciasto musi być luźne i delikatne. Polecam. 
Strucle z pomarańczowo cytrynowym serem
Składniki ciasta drożdżowego:
  • 450 g. mąki pszennej (+ ok. 50g do posypania blatu) 
  • 4 żółtka 
  • 70 g masła roztopionego i ostudzonego masła
  • 130 g cukru
  • 25 g świeżych drożdży
  • 220 ml. ciepłego mleka 
  • 1 łyżka ekstraktu waniliowego lub 1 cukier waniliowy 
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego 
Masa serowa:
  • 0,5 kg. sera białego półtłustego lub tłustego 
  • 5 łyżek cukru
  • 2 żółtka 
  • 1/2 laski wanilii (ziarenka)  
  • skórka otarta z połowy cytryny 

Kruszonka:

  • 60 g. masła roztopionego
  • 110 g mąki pszennej
  • 80 g. cukru
  • skórka otarta z połowy cytryny i połowy pomarańczy

Wszystkie składniki dokładnie wymieszać, rozetrzeć między palcami, aby powstały grudki.

Sposób przygotowania:
  1. W dużej misce (najlepiej misie miksera) z drożdży, 2 łyżek cukru, 1/2 szklanki mąki i ciepłego mleka robimy zaczyn. Łączymy wszystkie składniki, dokładnie mieszamy, przykrywamy lnianą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 15 min. do wyrośnięcia. 
  2. Ser łączymy z pozostałymi składnikami masy i dokładnie mieszamy. 
  3. Do wyrośniętego zaczynu dodajemy wszystkie pozostałe składniki ciasta i dokładnie mieszamy mikserem z hakiem do wyrabiania. Odstawiamy w ciepłe i nieprzewiewne miejsce na 1 -2 h. Ciasto powinno podwoić objętość. 
  4. Wyrośnięte ciasto wyjmujemy na oprószony mąką blat i zagniatamy. Dzielimy na dwie części i rozwałkowujemy na dwa prostokąty. 
  5. Na każdy kawałek ciasta wykładamy połowę sera. Zwijamy.  
  6. Układamy na blasze lub w foremce wyłożonej papierem do pieczenia. Strucle nacinamy ostrym nożem do połowy głębokości ciasta. Odstawiamy na 20 min do lekkiego podrośnięcia. Posypujemy kruszonką. 
  7. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 175 oC na ok. 35 min (z termoobiegiem). 
  8. Po wyjęciu studzimy na kratce. 

(Visited 1 327 times, 1 visits today)

Dorota

previous
Babka marcepanowa
next
BEZA
previous
Babka marcepanowa
next
BEZA

3 komentarze Ukryj

Zapraszam do komentowania i dziękuję za Twoją opinię