0 0

Notice: Undefined variable: btn_class in /home/wofchnid/domains/kuchniadoroty.pl/public_html/wp-content/plugins/osetin-meal-planner/osetin-meal-planner.php on line 211
Babka marcepanowa

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Dodaj ten przepis do ulubionych

Zaloguj się lub zarejestruj żeby tworzyć listę ulubionych przepisów.

Babka marcepanowa

  • Średni

Jak to zrobiłam, krok po kroku:

Share
Miałam w domu kawałek marcepanu, który leżał w otwartym opakowaniu, obawiałam się, że wyschnie i będzie trzeba go wyrzucić a ja bardzo lubię marcepan. Pogrzebałam na blogach i u Doroty znalazłam ten przepis. Dodałam mniej przyprawy do pierników a następnym razem zupełnie z niej zrezygnuję. Wyszło fajne ciasto, bardzo aromatyczne, lekko wilgotne o wyrazistym smaku.
Nie nadaje się dla alergików, duża ilość marcepanu i orzechów robi swoje.
Następnego dnia po pieczeniu przyznaję, że ciasto jest pyszne. Noc ,,leżakowania” zrobiłam mu świetnie:)
Polecam.

 

Babka marcepanowa

Składniki:
  • 150 g masy marcepanowej
  • 150 g. zmielonych orzechów włoskich
  • 100 g cukru
  • 100 g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki przyprawy do pierników (nie koniecznie)
  • 3 jajka (żółtka i białka osobno)
  • 200 g śmietany kremówki

Sposób przygotowania:

  1. Marcepan zetrzeć na tarce z drobnymi oczkami (przed tarciem włożyłam masę do zamrażalnika na ok. 1h). Starty marcepan przesypać mąką (tak jak owoce do keksu) żeby się nie posklejał.
  2. Piekarnik nagrzać do 175 oC.
  3. Białak włożyć do misy miksera i ubić z nich pianę, pod koniec ubijania dodać stopniowo cukier a następnie po jednym żółtku cały czas miksować.
  4. Mąkę zmieszać ze zmielonymi orzechami, proszkiem do pieczenia, przyprawą do pierników i marcepanem. Wymieszać z masą jajeczną na najwolniejszych obrotach miksera. Na koniec wmieszać śmietanę kremówkę.
  5. Formę posmarować masłem i wysypać tarta bułką. Wlać ciasto. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok. 50 min do ,,suchego patyczka”.
  6. Wyjąc i studzić w formie na kratce.

Smacznego.

 

 

 

(Visited 392 times, 1 visits today)

Dorota

Ciasto Piaskowe
previous
Najlepsze ciasto piaskowe
next
Strucla z serem
Ciasto Piaskowe
previous
Najlepsze ciasto piaskowe
next
Strucla z serem

Jeden komentarz Ukryj

Zapraszam do komentowania i dziękuję za Twoją opinię