Jak to zrobiłam, krok po kroku:
Pyszny, orzeźwiający sorbet z rabarbaru. Przygotowanie tego deseru jest niezwykle proste. Jeśli nie mamy maszyny do lodów to sorbet można z powodzeniem zmrozić w plastikowym pojemniku. Dość ważne jest aby pojemnik był zawinięty w folię, bo wówczas na sorbecie, ale i na lodach nie tworzy się warstewka lodu.
Sorbet przechowujemy oczywiście w zamrażalniku, a podajemy w zmrożonych pucharkach lub w wafelkach.
Polecam 🙂

Sorbet rabarbarowy
Składniki:
- ok. 430 g rabarbaru (3 1/2 szklanki)
- 2 1/2 szklanki wody
- 1 2/3 szklanki cukru
- skórka otarta z 1/2 cytryny
Sposób przygotowania:
Rabarbar umyć pokroić na kawałki. Włożyć do garnka razem z cukrem i wodą.
Zagotować i na małym ogniu gotować przez ok. 5 min. Rabarbar powinien się rozgotować.
Zdjąć z ognia, wsypać skórkę z cytryny i dokładnie wymieszać. Odstawić do wystygnięcia.
Zimny rabarbar zmiksować w blenderze. Przecedzić przez gęste sitko (potrwa to dość długo
bo miks jest gęsty) od czasu do czasu przemieszać łyżką.
Mus wlać do maszyny do lodów i ucierać prze ok. 45 min. lub do chwili kiedy stanie się zmrożony
i gęsty.
Jeśli nie mamy maszyny przelewamy mus do plastikowego pojemnik, pojemnik wkładamy do torby foliowej lub strunowej, żeby nie tworzyły się kryształki lodu. Następnie wstawiamy go do zamrażalnika na kilka godzin.
W trakcie mrożenia wyjmujmy pojemnik i mieszamy sorbet, żeby równomiernie się mroził.
Smacznego 🙂