0 0
Sorbet Rabarbarowy

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Dodaj ten przepis do ulubionych

Zaloguj się lub zarejestruj żeby tworzyć listę ulubionych przepisów.

Sorbet Rabarbarowy

Jak to zrobiłam, krok po kroku:

Share

Pyszny, orzeźwiający sorbet z rabarbaru. Przygotowanie tego deseru jest niezwykle proste. Jeśli nie mamy maszyny do lodów to sorbet można z powodzeniem zmrozić w plastikowym pojemniku. Dość ważne jest aby pojemnik był zawinięty w folię, bo wówczas na sorbecie, ale i na lodach nie tworzy się warstewka lodu.

Sorbet przechowujemy oczywiście w zamrażalniku, a podajemy w zmrożonych pucharkach lub w wafelkach.

Polecam 🙂

 

 

Sorbet rabarbarowy

Składniki:

  • ok. 430 g rabarbaru (3 1/2 szklanki)
  • 2 1/2 szklanki wody
  • 1 2/3 szklanki cukru
  • skórka otarta z 1/2 cytryny 

Sposób przygotowania:

Rabarbar umyć pokroić na kawałki. Włożyć do garnka razem z cukrem i wodą.
Zagotować i na małym ogniu gotować przez ok. 5 min. Rabarbar powinien się rozgotować.
Zdjąć z ognia, wsypać skórkę z cytryny i dokładnie wymieszać. Odstawić do wystygnięcia.

Zimny rabarbar zmiksować w blenderze. Przecedzić przez gęste sitko (potrwa to dość długo
bo miks jest gęsty) od czasu do czasu przemieszać łyżką.

Mus wlać do maszyny do lodów i ucierać prze ok. 45 min. lub do chwili kiedy stanie się zmrożony
i gęsty.

Jeśli nie mamy maszyny przelewamy mus do plastikowego pojemnik, pojemnik wkładamy do torby foliowej lub strunowej, żeby nie tworzyły się kryształki lodu.  Następnie wstawiamy go do zamrażalnika na kilka godzin.
W trakcie mrożenia wyjmujmy pojemnik i mieszamy sorbet, żeby równomiernie się mroził. 

Smacznego 🙂 

 

 

 

(Visited 2 495 times, 1 visits today)

Dorota

Co na Obiad
previous
Weekendowe Menu nr. 5
Łosoś na Parze
next
Łosoś z Warzywami Gotowany na Parze
Co na Obiad
previous
Weekendowe Menu nr. 5
Łosoś na Parze
next
Łosoś z Warzywami Gotowany na Parze

Zapraszam do komentowania i dziękuję za Twoją opinię

Translate »