0 0

Notice: Undefined variable: btn_class in /home/wofchnid/domains/kuchniadoroty.pl/public_html/wp-content/plugins/osetin-meal-planner/osetin-meal-planner.php on line 211
Rurki francuskie z pieczarkami

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Dodaj ten przepis do ulubionych

Zaloguj się lub zarejestruj żeby tworzyć listę ulubionych przepisów.

Rurki francuskie z pieczarkami

Jak to zrobiłam, krok po kroku:

Share

Pomysł na trochę inne paszteciki. Wymagają więcej pracy niż pierożki czy kwadraty nadziewane farszem, ale wyglądają bardzo ładnie.

Są doskonałym dodatkiem do rosołu bub czerwonego barszczu.

Polecam!

 rurki-francuskie-na-ostro

Rurki z ciasta francuskiego 

Składniki:
  • 1 opakowanie gotowego ciasta francuskiego, (jeśli jest mrożone wcześniej rozmrozić)
  • 250 g pieczarek brązowych
  • 250 g młodej cebuli
  • Sól morska
  • Pieprz
  • 2 łyżki posiekanego koperku i natki pietruszki

Sposób przygotowania:

Piekarnik rozgrzewamy do 200 oC. Rurki posmarować masłem, blachę do wyłożyć papierem do pieczenia.

Płat ciasta rozłożyć na blacie i kilkakrotnie wałkować.

Pokroić ostrym nożem na ok. 5 cm pasy. Ciasto w miarę możliwości ścisło, nawinąć na rurki, zaczynając od cieńszego brzegu.

Układać na blasze w pewnej odległości, ciasto francuskie lekko rośnie.

Wstawiamy do gorącego piekarnika na 10-12 min., do zrumienienia.

Wyjmujemy, układamy na kratce i pozostawiamy do lekkiego przestygnięcia, następnie zdejmujemy z foremki.

Pieczarkowe nadzienie do rurek:

Pieczarki umyć i pokroić na plasterki.

Cebulę pokroimy w drobną kostkę.

Koperek i natkę pietruszki posiekać ,,średnio, grubo”

Na głębokiej patelni rozgrzać 3 łyżki oliwy lub oliwy z suszonych pomidorów, wrzucić cebulę i smażyć do zeszklenia.

Do cebuli dodać pieczarki, zamieszać i smażyć ok. 10 min. do lekkiego zrumienienia. Wyłączyć grzanie, doprawić solą, pieprzem i  zieleniną, dokładnie wymieszać. Pozostawić do lekkiego przestygnięcia.

Ciepłym farszem napełnić rurki, najlepiej sprawdza się mała łyżeczka.

Podajemy ciepłe.

Znakomity dodatek do czystego rosołu lub lekkiej wiosennej zupy warzywnej.
Smacznego!
ciasto-francuskie
Moje kształtki do rurek

(Visited 1 601 times, 7 visits today)

Dorota

previous
Szybkie śniadanie, kanapki i sałatka z arbuza i mięty
next
Sałatka Caprese
previous
Szybkie śniadanie, kanapki i sałatka z arbuza i mięty
next
Sałatka Caprese

6 komentarzy Ukryj

Zapraszam do komentowania i dziękuję za Twoją opinię