Pomysł na trochę inne paszteciki. Wymagają więcej pracy niż pierożki czy kwadraty nadziewane farszem, ale wyglądają bardzo ładnie.
Są doskonałym dodatkiem do rosołu bub czerwonego barszczu.
Polecam!
Rurki z ciasta francuskiego
- 1 opakowanie gotowego ciasta francuskiego, (jeśli jest mrożone wcześniej rozmrozić)
- 250 g pieczarek brązowych
- 250 g młodej cebuli
- Sól morska
- Pieprz
- 2 łyżki posiekanego koperku i natki pietruszki
Sposób przygotowania:
Piekarnik rozgrzewamy do 200 oC. Rurki posmarować masłem, blachę do wyłożyć papierem do pieczenia.
Płat ciasta rozłożyć na blacie i kilkakrotnie wałkować.
Pokroić ostrym nożem na ok. 5 cm pasy. Ciasto w miarę możliwości ścisło, nawinąć na rurki, zaczynając od cieńszego brzegu.
Układać na blasze w pewnej odległości, ciasto francuskie lekko rośnie.
Wstawiamy do gorącego piekarnika na 10-12 min., do zrumienienia.
Wyjmujemy, układamy na kratce i pozostawiamy do lekkiego przestygnięcia, następnie zdejmujemy z foremki.
Pieczarkowe nadzienie do rurek:
Pieczarki umyć i pokroić na plasterki.
Cebulę pokroimy w drobną kostkę.
Koperek i natkę pietruszki posiekać ,,średnio, grubo”
Na głębokiej patelni rozgrzać 3 łyżki oliwy lub oliwy z suszonych pomidorów, wrzucić cebulę i smażyć do zeszklenia.
Do cebuli dodać pieczarki, zamieszać i smażyć ok. 10 min. do lekkiego zrumienienia. Wyłączyć grzanie, doprawić solą, pieprzem i zieleniną, dokładnie wymieszać. Pozostawić do lekkiego przestygnięcia.
Ciepłym farszem napełnić rurki, najlepiej sprawdza się mała łyżeczka.
Podajemy ciepłe.
6 komentarzy
uwielbiam takie paszteciki:) mniam
Ja do tej pory robiłam rurki na słodko,chętnie spróbuję tej wersji.I te brązowe pieczarki które są tak pyszne
Znakomity i pyszny przepis, wyglądają bardzo smakowicie 🙂
fantastyczny pomysł!!!
Wspaaaaaniałe! Do ciasta francuskiego z pieczarkami to ja jestem pierwsza 🙂
Pozdrawiam serdecznie
Wyglądają bosko! 🙂