Jak to zrobiłam, krok po kroku:
Placki z jabłkami idealne na śniadanie. Tym razem zrobiłam je na maślance tak jak robiła moja Babcia. Do placków nie używała mleka, ale właśnie maślanki lub zsiadłego mleka. Razem z siostrą uwielbiałyśmy je. Korzystając z babcinego przepisu, od czasu do czasu robię je właśnie tak.
Polecam 🙂

Placki z Jabłkami na Maślance
Składniki:
- 1 szklanka mąki pszennej
- ok. 1 szklanki maślanki
- 1 jajko (L)
- 1/2 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka cukru
- 1 duże jabłko
- Olej do smażenia
Sposób przygotowania placków z jabłkami:
W średniej misce wymieszać mąkę z solą i cukrem, wlać maślankę i dokładnie wymieszać kuchenną rózgą, żeby powstała jednolita, gęste ciasto. Wrzucić jajko i ponownie dokładnie wymieszać. Powinniśmy otrzymać ciasto o konsystencji gęstej śmietany.
Jabłko umyć, obrać i zetrzeć na grubych oczkach tarki.
Jabłko wrzucić do ciasta i wymieszać.
Na patelni rozgrzać ok. 2 łyżek oleju (olej rozgrzać na średnim ogniu, nie może być bardzo gorący).
Łyżką do zupy kłaść niewielkie placuszki, smażyć prze ok. 2-3 min, do zrumienienia. Przewracać na drugą stronę i smażyć kolejne 2 min.
Podawać ciepłe, posypane cukrem.
Smacznego 🙂
Jeden komentarz Ukryj
Smak mojego dzieciństwa – pycha 🙂