Jak to zrobiłam, krok po kroku:
Przepyszny makowiec z ciastem filo. Zrobiony nieco inaczej niż klasyczne makowce, bo składa się z wielu wałeczków maku zawiniętego w cieniusieńkie płatki ciasta filo.
Ciasto jest doskonałe, słodki i miękkie w środku a na zewnątrz chrupiące i bardzo kruche. Z pewnością przygotuję to ciasto na święta, bo jest naprawdę wyjątkowe.
Do przygotowania go można użyć kupnej masy makowe i jedynie trochę wzbogacić ją bakaliami i skórką z cytrusów, ale to tylko jeśli jest to konieczne. ja użyłam masy Bakalland i dodałam do niej jedynie skórki otarte z pomarańczy i cytryny, to w zupełności wystarczyło. Z pewnością na święta jednak trochę ubogacę masę, żeby była jeszcze słodsza.
Ciasto można przechowywać do 3 dni w chłodnym miejscu.
w sklepach można kupić dwa rodzaje ciasta filo, cienki do słodkich wypieków i nieco grubsze do wypieków wytrawnych. Kupcie to cieńsze, trochę trudniej się z nim pracuje bo łatwo się rwie,
ale do ciast jest jednak lepsze.
Bardzo polecam Wam ten nowy sposób na ciasto z makiem 🙂
Makowiec z ciasta filo
Składniki:
- 1 opakowanie ciasta filo cienkiego do słodkich wypieków
- 1 puszka – 800 g masy makowej
- ok. 100 g masła rozpuszczonego
- skórka otarta z pomarańczy i cytryny
- garść orzechów włoski
- 2 łyżki posiekanej skórki pomarańczowej
- ok. 150 g bakalii (rodzynek, żurawiny, orzechów włoskich, itp) opcjonalnie jeśli masa tego wymaga
Sposób przygotowania:
Tortownicę lub formę do tart smarujemy masłem, odstawiamy.
Masę makową przełożyć do miski, jeśli to konieczne dodać do niej przygotowane i posiekane bakalie, dokładanie wymieszać. Odstawić.
Ciasto filo rozmrozić. Wyjąć z zamrażarki i pozostawić na ok. 2 godz. na blacie.
Piekarnik rozgrzać do 200 st.C.
Na desce lub blacie rozwinąć ciasto filo. Zdejmować pojedyncze płaty ciasta (może się rwać,
ale to nie szkodzi, będziemy je uzupełniać kawałkami z kolejnych płatów). Każdy z płatów układamy płasko i smarujemy roztopionym masłem (przy pomocy pędzla). Na ten posmarowany kładziemy kolejny płat i ponownie smarujemy masłem.
Na jednym, dłuższym boku układamy łyżeczką wałek z masy makowej. Zwijamy w wałek.
Zwijamy w ,,ślimaka” i układamy na środku tortownicy posmarowanej masłem (24 cm.).
Z kolejnymi płatami i masą postępujemy tak samo. Zwijamy pojedyncze walki i obwijamy je dookoła walków zwiniętych i ułożonych już w formie.
Nie przygotowujmy od razu zbyt wielu wałeczków, bo nie wiemy ile zmieści się ich w tortownicy.
Kiedy cała forma jest już wypełniona zwiniętymi wałkami, ciasto smarujemy roztopionym masłem
i posypujemy odrobiną posiekanych orzechów włoskich.
Pieczemy w 200 st.C. przez 25-30 min, do chwili kiedy ciasto jest pięknie zrumienione.
Upieczone ciasto wyjmujemy i studzimy prze ok. 8-10 min na kuchennej kratce.
Kroimy bardzo ostrym nożem.
Można przed podaniem posypać ciasto cukrem pudrem lub polać cieniutką stróżką płynnego miodu.
Smacznego 🙂
Więcej przepisów na makowce znajdziecie tutaj (klik):