Piersi Kurczaka Pieczone w Boczku – film

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Dodaj ten przepis do ulubionych

Zaloguj się lub zarejestruj żeby tworzyć listę ulubionych przepisów.

Piersi Kurczaka Pieczone w Boczku – film

  • Średni

Jak to zrobiłam, krok po kroku:

Share

Pyszny i łatwy obiad, czyli Piersi Kurczaka faszerowane i pieczone w boczku.

Danie jest wyjątkowe i nadaje się na codzienny obiad, ale i na świąteczny. Do mięsa zrobiłam doskonały sos, który zapewni nam dodatek do ziemniaków lub kaszy, czy kopytek.

Mięso pieczone w boczku jest delikatne i bardzo soczyste. Ładnie zrumienione, rozpływa się w ustach.

Użyłam boczku surowego wędzonego, pokrojonego w cieniusieńkie paseczki, dzięki temu smak boczku nie dominuje nad delikatnym mięsem kurczaka.
Nadzienie jest delikatne i doskonale pasuje do lekko ostrawego mięsa.

 

 

Przepisy na dania z Kurczaka 

 

Piersi Kurczaka Faszerowane

 

Pieczone Piersi Kurczaka

Składniki:

  • 2 piersi z kurczaka

  • 1 łyżeczka soli

  • 0,5 łyżeczki pieprzu

  • 1 łyżeczka papryki słodkiej i 1 papryki ostrej

  • 1 łyżka masła

  • 3-4 łyżki wrzątku

  • 100 g boczku wędzonego w plasterkach

 

Na nadzienie:

  • 200 g serka śmietankowego (typ Almette, Łaciate, Kanapkowy, itp.)

  • 1 szklanka startego sera typu Gouda

  • 1 mała cebula czerwona

  • 0,5 czerwonej papryki

  • 1 ząbek czosnku

  • sól i pieprz

  • olej

Na sos

  • 1 łyżka

  • masła

  • 1,5  łyżeczki mąki pszennej

  • ok. 0,5 szklanki mleka

 

 

Przepisy na OBIADY

 

 

(Visited 229 times, 2 visits today)

Steps

1
Done

Sposób przygotowania mięsa:

Piersi z kurczaka myję, osuszam.
Przekrawam je wzdłuż na pół.

Sól, pieprz i papryki łączę w miseczce, mieszam.

Rozkładam na płasko i z każdej strony posypuję mieszanką przypraw. Odkładam na czas robienia nadzienia, lub na noc.

2
Done

Nadzienie

Cebulę kroję w cienkie półplasterki.
Paprykę kroję w drobną kostkę.
Czosnek przeciskam przez praskę.

Na patelni rozgrzewam olej, wrzucam cebulę smażę przez kilka minut, dodaję czosnek i smażę razem 5 min., na małym ogniu.
Następnie dodaję paprykę, mieszam. Przykrywam i na małym ogniu duszę ok. 10 min.

Zdejmuję i odstawiam do przestygnięcia.

W misce łączę serek śmietankowy, przestudzone warzywa, starty na grubej tarce ser, mieszam.
Powstanie jednolita, gęsta pasta.

3
Done

Na desce rozkładam mięso, na połowie każdej piersi kładę po połowie farszu, zwijam mięso.
Ma powstać rulon z nadzieniem w środku.

Plasterki boczku dzielę na dwie połowy, każdą część rozkładam na desce, jeden plasterek obok drugiego, ma powstać prostokąt.
W boczek zawijam rulony z kurczaka. Każdy kawałek osobno.

4
Done

Piekarnik rozgrzewam do 195 st.C. termoobieg - piekę 55 min.

Kurczaka wkładam do naczynia żaroodpornego, na dno wkładam łyżkę masła i wlewam odrobinę wrzątku.
Przykrywam naczynie, jeśli nie macie przykrywy, owińcie naczynie szczelnie folią aluminiową.

Wstawiam do gorącego piekarnika i piekę 55 min.
Wyjmuję upieczone mięso.
Roladki z kurczaka wyjmuję z naczynia, kładę na talerz lub przykrywę naczynia, przykrywam folią i wstawiam do gorącego, wyłączonego piekarnika.

Teraz przygotowuję sos.

5
Done

Przygotowanie sosu:

W garnuszku rozpuszczam łyżkę masła. Wsypuję mąkę i na maleńkim ogniu smażę 2-3 min.
Następnie wlewam mleko i mieszam od razu bo będzie szybko gęstnieć. Ogień powinien być malutki.

Następnie do garnka wlewam sos pieczeniowy z kurczaka, mieszam i podgrzewam.
Wolno gotuję i mieszam, a sos będzie gęstniał.

Ja jeszcze wrzątkiem opłukuję naczynie i wlewam do sosu. Podgrzewam kilka minut.
Zdejmuję z ognia, sos jest gotowy.

6
Done

Sos wlewam do sosjerki.
Mięso wyjmuję z piekarnika, odkrywam.

Ostrym nożem kroję średniej grubości plastry, polewam sosem.

Podaję z ziemniakami, kopytkami lub kaszą.
Smacznego 😀

7
Done

Dorota

previous
Łatwe Ciasto na Oleju z Truskawkami – film
Truskawkowy Sernik na Zimno
next
Sernik na Zimno – Mus Truskawkowy
previous
Łatwe Ciasto na Oleju z Truskawkami – film
Truskawkowy Sernik na Zimno
next
Sernik na Zimno – Mus Truskawkowy

Zapraszam do komentowania i dziękuję za Twoją opinię

Translate »