Jak to zrobiłam, krok po kroku:
Pyszny i łatwy obiad, czyli Piersi Kurczaka faszerowane i pieczone w boczku.
Danie jest wyjątkowe i nadaje się na codzienny obiad, ale i na świąteczny. Do mięsa zrobiłam doskonały sos, który zapewni nam dodatek do ziemniaków lub kaszy, czy kopytek.
Mięso pieczone w boczku jest delikatne i bardzo soczyste. Ładnie zrumienione, rozpływa się w ustach.
Użyłam boczku surowego wędzonego, pokrojonego w cieniusieńkie paseczki, dzięki temu smak boczku nie dominuje nad delikatnym mięsem kurczaka.
Nadzienie jest delikatne i doskonale pasuje do lekko ostrawego mięsa.
Przepisy na dania z Kurczaka
Pieczone Piersi Kurczaka
Składniki:
2 piersi z kurczaka
1 łyżeczka soli
0,5 łyżeczki pieprzu
1 łyżeczka papryki słodkiej i 1 papryki ostrej
1 łyżka masła
3-4 łyżki wrzątku
100 g boczku wędzonego w plasterkach
Na nadzienie:
200 g serka śmietankowego (typ Almette, Łaciate, Kanapkowy, itp.)
1 szklanka startego sera typu Gouda
1 mała cebula czerwona
0,5 czerwonej papryki
1 ząbek czosnku
sól i pieprz
olej
Na sos
1 łyżka
masła
1,5 łyżeczki mąki pszennej
ok. 0,5 szklanki mleka
Przepisy na OBIADY
Steps
1 Done | Sposób przygotowania mięsa:Piersi z kurczaka myję, osuszam. Sól, pieprz i papryki łączę w miseczce, mieszam. Rozkładam na płasko i z każdej strony posypuję mieszanką przypraw. Odkładam na czas robienia nadzienia, lub na noc. |
2 Done | NadzienieCebulę kroję w cienkie półplasterki. Na patelni rozgrzewam olej, wrzucam cebulę smażę przez kilka minut, dodaję czosnek i smażę razem 5 min., na małym ogniu. Zdejmuję i odstawiam do przestygnięcia. W misce łączę serek śmietankowy, przestudzone warzywa, starty na grubej tarce ser, mieszam. |
3 Done | Na desce rozkładam mięso, na połowie każdej piersi kładę po połowie farszu, zwijam mięso. Plasterki boczku dzielę na dwie połowy, każdą część rozkładam na desce, jeden plasterek obok drugiego, ma powstać prostokąt. |
4 Done | Piekarnik rozgrzewam do 195 st.C. termoobieg - piekę 55 min.Kurczaka wkładam do naczynia żaroodpornego, na dno wkładam łyżkę masła i wlewam odrobinę wrzątku. Wstawiam do gorącego piekarnika i piekę 55 min. Teraz przygotowuję sos. |
5 Done | Przygotowanie sosu:W garnuszku rozpuszczam łyżkę masła. Wsypuję mąkę i na maleńkim ogniu smażę 2-3 min. Następnie do garnka wlewam sos pieczeniowy z kurczaka, mieszam i podgrzewam. Ja jeszcze wrzątkiem opłukuję naczynie i wlewam do sosu. Podgrzewam kilka minut. |
6 Done | Sos wlewam do sosjerki. Ostrym nożem kroję średniej grubości plastry, polewam sosem. Podaję z ziemniakami, kopytkami lub kaszą. |
7 Done |