Pyszny i łatwy obiad, czyli Piersi Kurczaka faszerowane i pieczone w boczku.
Danie jest wyjątkowe i nadaje się na codzienny obiad, ale i na świąteczny. Do mięsa zrobiłam doskonały sos, który zapewni nam dodatek do ziemniaków lub kaszy, czy kopytek.
Mięso pieczone w boczku jest delikatne i bardzo soczyste. Ładnie zrumienione, rozpływa się w ustach.
Użyłam boczku surowego wędzonego, pokrojonego w cieniusieńkie paseczki, dzięki temu smak boczku nie dominuje nad delikatnym mięsem kurczaka.
Nadzienie jest delikatne i doskonale pasuje do lekko ostrawego mięsa.
Wstawiam do gorącego piekarnika i piekę 55 min.
Przepisy na dania z Kurczaka
Przepisy na OBIADY

SKŁADNIKI
- 2 piersi z kurczaka
- 1 łyżeczka soli
- 0,5 łyżeczki pieprzu
- 1 łyżeczka papryki słodkiej i 1 papryki ostrej
- 1 łyżka masła
- 3-4 łyżki wrzątku
- 100 g boczku wędzonego w plasterkach
- Na nadzienie:
- 200 g serka śmietankowego (typ Almette, Łaciate, Kanapkowy, itp.)
- 1 szklanka startego sera typu Gouda
- 1 mała cebula czerwona
- 0,5 czerwonej papryki
- 1 ząbek czosnku
- sól i pieprz
- olej
- Na sos
- 1 łyżka
- masła
- 1,5 łyżeczki mąki pszennej
- ok. 0,5 szklanki mleka
przygotowanie
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA MIĘSA:
Piersi z kurczaka myję, osuszam.
Przekrawam je wzdłuż na pół.
Sól, pieprz i papryki łączę w miseczce, mieszam.
Rozkładam na płasko i z każdej strony posypuję mieszanką przypraw. Odkładam na czas robienia nadzienia, lub na noc.
NADZIENIE:
Cebulę kroję w cienkie półplasterki.
Paprykę kroję w drobną kostkę.
Czosnek przeciskam przez praskę.
Na patelni rozgrzewam olej, wrzucam cebulę smażę przez kilka minut, dodaję czosnek i smażę razem 5 min., na małym ogniu.
Następnie dodaję paprykę, mieszam. Przykrywam i na małym ogniu duszę ok. 10 min.
Zdejmuję i odstawiam do przestygnięcia.
W misce łączę serek śmietankowy, przestudzone warzywa, starty na grubej tarce ser, mieszam.
Powstanie jednolita, gęsta pasta.
Na desce rozkładam mięso, na połowie każdej piersi kładę po połowie farszu, zwijam mięso.
Ma powstać rulon z nadzieniem w środku.
Plasterki boczku dzielę na dwie połowy, każdą część rozkładam na desce, jeden plasterek obok drugiego, ma powstać prostokąt.
W boczek zawijam rulony z kurczaka. Każdy kawałek osobno.
PIEKARNIK ROZGRZEWAM DO 195 ST.C. TERMOOBIEG - PIEKĘ 55 MIN.
Kurczaka wkładam do naczynia żaroodpornego, na dno wkładam łyżkę masła i wlewam odrobinę wrzątku.
Przykrywam naczynie, jeśli nie macie przykrywy, owińcie naczynie szczelnie folią aluminiową.
Wstawiam do gorącego piekarnika i piekę 55 min.
Wyjmuję upieczone mięso.
Roladki z kurczaka wyjmuję z naczynia, kładę na talerz lub przykrywę naczynia, przykrywam folią i wstawiam do gorącego, wyłączonego piekarnika.
Teraz przygotowuję sos.
PRZYGOTOWANIE SOSU:
W garnuszku rozpuszczam łyżkę masła. Wsypuję mąkę i na maleńkim ogniu smażę 2-3 min.
Następnie wlewam mleko i mieszam od razu bo będzie szybko gęstnieć. Ogień powinien być malutki.
Następnie do garnka wlewam sos pieczeniowy z kurczaka, mieszam i podgrzewam.
Wolno gotuję i mieszam, a sos będzie gęstniał.
Ja jeszcze wrzątkiem opłukuję naczynie i wlewam do sosu. Podgrzewam kilka minut.
Zdejmuję z ognia, sos jest gotowy.
Sos wlewam do sosjerki.
Mięso wyjmuję z piekarnika, odkrywam.
Ostrym nożem kroję średniej grubości plastry, polewam sosem.
Podaję z ziemniakami, kopytkami lub kaszą.