Piegus – Ciasto z Białek

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Dodaj ten przepis do ulubionych

Zaloguj się lub zarejestruj żeby tworzyć listę ulubionych przepisów.

Piegus – Ciasto z Białek

  • 8 porcje
  • Średni

Jak to zrobiłam, krok po kroku:

Share

Piegusa można upiec zawsze, kiedy nie wiemy co zrobić z białkami. U mnie, białka są pozostałością po strucli drożdżowej z truskawkami

Ciasto piecze się szybko a jeszcze szybciej zaczyna przypiekać, dlatego po ok. 15 min dobrze jest przykryć je folią aluminiową.
Polecam.

 

 

Piegus Ciasto z Białek

Składniki:

  • 3/4 szklanki białek (u mnie 5 szt – L)
  • 3/4 szklanki pszennej tortowej (w tym 2 łyżki mąki ziemniaczanej)
  • 3/4 szklanki cukru
  • 3/4 szklanki maku (u mnie mielony)
  • 1/2 szklanki roztopionego i wystudzonego masła
  • 1 cukier wanilinowy
  • Skórka otarta z 1 cytryny
  • 1/2 szklanki rodzynek
  • Szczypta soli

Sposób przygotowania:

  1. Piekarnik nagrzać do 200 oC, formę posmarować masłem i wysypać tartą bułką (u mnie 20 cm. tortownica).
  2. Mąki i proszek do pieczenia wymieszać, przesiać.
  3. Cytrynę wyszorować, sparzyć, otrzeć skórkę na średniej tarce.
  4. Z białek ubijać pianę, pod koniec ubijania partiami dodawać cukier i cukier wanilinowy.
  5. Do piany wsypać mąkę, mak, rodzynki, skórkę cytrynową i masło, wymieszać krótko ręcznie lub na najwolniejszych obrotach miksera, tylko do połączenia składników.
  6. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok. 35-40 min do suchego patyczka.
  7. Po wyjęciu z piekarnika pierwsze 20 min studzić w formie, następnie wyjąć i studzić na kratce.

Piegusa można polukrować lub oprószyć cukrem pudrem.

Smacznego!

 

(Visited 207 times, 1 visits today)

Dorota

Domowe Paluszki Rybne
previous
Domowe Paluszki Rybne – krok po kroku
Kluski Śląskie
next
Kluski śląskie
Domowe Paluszki Rybne
previous
Domowe Paluszki Rybne – krok po kroku
Kluski Śląskie
next
Kluski śląskie

6 komentarzy Ukryj

Zapraszam do komentowania i dziękuję za Twoją opinię